Правителството постигна споразумение със синдикатите за размера на новите социални помощи

imagenВ последните часове на деня правителство и синдикати стигнаха до съгласие за размера на новите социални помощи за безработни от дълго време (parados de larga durasion). Ще бъде 426 Евро.

Срокът за, който ще се отпускат ще бъде минимум за 6 месеца, като ще бъде решено допълнително дали ще могат да бъдат подновявани и за колко време. Правителството настояваше да се дават за 6 месеца без право на подновяване, а синдикатите искат периодът да е до падането на ръста на безработица в Испания под 20%.

Изискванията ще бъдат кандидатите да са регистрирани в Бюрото по труда от минимум 1 година, да са изчерпали паро и всички видове социални помощи и да не са получавали никакви социални помощи през последните шест месеца.  Да имат семейни отговорности (cargas familiares) и да не получават друг вид субсидии или помощи, както и да търсят активно работа.

Помощите ще се изплащат със задна дата от 1 ноември 2014г. без значение, кога ще влезе в сила решението за това. За тях ще може да се кандидатсва от 1 януари 2015г. до 15 април 2016г.

Ще бъдат направени усилия получаващите ги да бъдат включени в курсове за преквалификация. Обсъжда се и вариант да могат да продължат да получават помощите дори и да започнат работа, като наети работници по cuenta ajena.

Следващата седмица се очаква окончателно да бъдат изгладени всички различия между правителство  и синдикати и да бъде подписан окончателният вариант на споразумението.

Очаквайте подробности!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>