Правителството в Испания се сблъсква с бюджетен бунт от по-малките партньори

Снимка: Архив Ройтерс

 

0000265459-article3 Политическите съюзници в правителството на малцинството на социалистите в Испания оттеглиха подкрепата си за бюджета часове преди вота в парламента в петък. Ходът хвърля нови съмнения върху политическата стабилност на страната, коментира Ройтерс.

Министър-председателят Педро Санчес, който контролира само 84 места в 350-членния кабинет, не може да прокара бюджета без тези партии, които го издигнаха на власт през юни, подкрепяйки вот на недоверие срещу консервативния му предшественик Мариано Рахой.

Ако Санчес не успее да прокара бюджета за четвъртата по големина икономика, бъдещето на неговото крехко двумесечно правителство може да се окаже под въпрос.

Две каталунски регионални партии – Каталунската демократическа партия и Републиканска левица на Каталуния, както и левите “Подемос”, са решили да се въздържат при гласуването на новия план за намаляване на дефицита, обявиха говорители на тези партии.

Правителството се срещна с няколко от седемте партии, които го подкрепят в парламента, в четвъртък в офиса на премиера, но позициите са били твърде раздалечени, за да се постигне сделка, съобщават източници, запознати с разговорите.

Едно от притоворечията е свързано с нежеланието на социалистите да стартират разследване по твърдения на медиите за офшорни бизнес сделки на бившия крал Хуан Карлос, казват четирима източници.

Администрацията на краля е отказала да коментира твърденията пред Ройтерс, която за момента не може да ги потвърди.

Един от източниците е заявил, че “Подемос” искат и не толкова строги цели за дефицита и по-високи разходи в бюджета, срещу което правителството се противопоставя.

Санчес призна късно в четвъртък, че е напът да изгуби вота, макар че запази позицията си да не свиква предсрочни парламентарни избори преди следващите редовни, планирани за средата на 2020 г.

„Онези групи, които гласуват срещу плана за дефицита, ще гласуват срещу коригирането на социалната държава, която ще подобри общественото здраве и ще постигне напредък в образованието“, каза Санчес на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон.

„Призовавам ги да действат отговорно“, допълни той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>