По-малко от половината население на Каталуня би подкрепило отделяне от Испания

zx450y250_2268937Проучване на общественото мнение, направено от каталонското регионално правителство, сочи, че по-малко от половината население на Каталуния би подкрепило обявяването на независимост от Испания, съобщи “Асошиейтед прес”.

Резултатите показват, че 47.1 на сто биха гласували в полза на откъсване от Испания. Правителството на автономната област иска да организира референдум на 9 ноември, но испанското правителство вече заяви, че няма да го позволи.

Каталунските власти възнамеряват да попитат гласоподавателите дали искат Каталуня да бъде държава и ако да – дали тя да бъде независима.

От анкетата се вижда, че 57,6 процента биха гласували с “да” на първия въпрос, а 81,8 процента от тях биха гласували с “да” и на втория въпрос, което прави общо 47,1 процента, които биха гласували Каталония да бъде независима държава.

Допитването е направено сред 2000 души с допустима грешка от плюс-минус 2,7 процента. /Източник: Дневник.бг/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>