Почина Емилио Ботин, президент и собственик на банка Santander, най-голямата в Испания и третата в света

 

botin--644x362Ана Ботин е вероятният нов председател на управителния съвет на испанската банка Santander, съобщава Ройтерс, след като по-рано днес се разбра, че нейният баща и досега оглавявал борда Емилио Ботин е  починал от инфаркт на 79 години.

Очаква се назначението на дъщеря му, която в момента оглавява бизнеса на банката във Великобритания, да бъде гласувано от борда на директорите в сряда.

Емилио Ботин е човекът, който превърна малката регионална банка в най-голямата финансова институция в еврозоната, припомня Ройтерс.

Подобно назначение не се приема еднозначно под влиянието на скандала с друга банкова династия – фамилия Ешпириту Санту, която управляваше закъсалата португалска институция със същото име.

“Наследяването не би трябвало да казва просто “дъщеря ми ще поеме поста”, коментира експерт от глобална компания за управление на активи.

Други наблюдатели обаче смятат, че Ана Ботин, която през последните 25 години е работила за банката, може да предложи добре приета приемственост в работата.

Основният проблем е дали семейният контрол е хубаво или лошо нещо. Това определено зависи от конкретните личности, а Ана Ботин е отломка от стария блок, коментира Филип Сондърс, съуправител на Investec Asset Management.

Ако Ана Ботин заеме поста, в Santander UK ръководството ще се оголи точно в момент, когато банката ще се листва отделно на борсата. В момента се обсъжда в Лондон работата от Ботин да поеме настоящият финансов директор Нейтън Босток, въпреки че той е на поста от месец.

Емилия Ботин, наричан от колегите си “председателят”, El Presidente, е трето поколение ръководител на Santander, има огромната заслуга за значителното разрастване на банката, чиито активи достигат до 1.4 трлн. евро и 200 хил. служители по света.

Ботин внесе смут в банковата система на Испания през 1989 г., като принуди конкурентите да се състезават за цената на депозитите и придоби Banesto през 1994 г., с което бе създадена най-голямата испанска банка.

Ботин използва културните връзки и общ език със страните от Латинска Америка, за да увеличи бизнеса на банката в този регион. През 2004 г. купува британската Abbey National за над 9 млн. паунда.

През 2007 г. под ръководството на Ботин Santander спечели 2.4 млн. евро от покупката и после продажбата на италианската банка Antonveneta. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>