Посолство на Република България в Мадрид: До председателите на българските асоциации и ръководителите на българските съботно-неделни училища в Испания

descarga

Посолството на Република България в Мадрид, Кралство Испания, в сътрудничество с няколко български асоциации в страната, организира работна среща по въпросите на спецификата, постиженията и проблемите на българските съботно-неделни училища в Испания. Покана за участие е отправена към председателите на българските асоциации в Испания и към ръководителите на българските училища тук. Срещата ще се състои на 19 април, петък, в салоните на посолството в Мадрид и е продължение на Първата конференция на българските училища в Испания, провела се през м. ноември 2010 г. Стремежът е подобни срещи да бъдат организирани всяка година, в подкрепа на работата на преподавателите в българските училища и на българските общности в чужбина.

Участие в срещата са потвърдили представители на компетентните български държавни институции, ангажирани с националната кауза за съхраняване на българския език и култура и на българското самосъзнание сред сънародниците ни в чужбина. Сред тях са Министерството на образованието, младежта и науката и Агенцията за българите в чужбина. Асоциацията на българските училища в чужбина също ще изпрати свои представители за участие в работата на срещата. В диалог с българските асоциации и българските училища в Испания ще бъдат подложени на дискусия ред въпроси, по които държавните институции да предложат актуална информация и дадат компетентни отговори.

Сред предложените теми са: перспективи пред законовата уредба на българските училища в чужбина и пред създаването на адаптирани учебни програми и учебници към тях за целите на образованието на българските ученици в чужбина, прилагането в практиката на ПМС № 334/8.12.2011 г., стратегия за мотивация на родители и ученици, възможности за провеждане на матура по български език и литература в българските училища в чужбина, система за повишаване на квалификацията на учителите в тези училища, обособяване в МОМН на отдел по въпросите на българските училища в чужбина, разкриване на дипломатическа бройка „аташе/съветник по въпросите на образованието” към Посолството на Република България в Испания и др.

Срещата ще се проведе на 19 април 2013 г., петък, в салоните на посолството.

Програма и покана за работната среща-семинар на тема: „Специфика, постижения и проблеми на българските училища в Испания - 2013 г.”.

viewer (3)
viewer (2)
viewer (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>