Посолството на България в Мадрид информира: Информация за мерките и дейностите, предприети от испанското правителство в борбата с насилието

cartel2Бихме искали да Ви информираме, че в Посолството на България в Мадрид бе получено писмо от г-жа Бланка Ернандес Оливер, Delegada del Gobierno para la Violencia de Generо, в което се съдържа информация за мерките и дейностите, предприети от испанското правителство в борбата с насилието, основано на пола, и специално по отношение на жените-чужденки, жертва на насилие в Испания.

Една от основните цели на Закона за мерките за пълна закрила срещу насилието, основано на пола и на Националната Стратегия за премахване насилието, основано на пола (2013-2016), е обществото да се запознае с този проблем и да се прекрати мълчанието-съучастник на малтретирането. Стратегията съдържа специален раздел на жените-имигранти, имайки предвид, че според изследване от 2011 г., тази категория жени страдат в по-голяма степен от насилие, основано на пола, отколкото останалите жени.

Националната стратегия предвижда редица конкретни мерки в областта на здравеопазването и социалната политика, както и действия за повишаване на обществената чувствителност към насилието, и за информиране относно правата и средствата за защита на жените-жертви.

Във връзка с горното, Ви изпращаме линкове с информация по темата, вкл. текста на самата Стратегия:

https://www.msssi.gob.es/ssi/violenciaGenero/home.htm
https://www.msssi.gob.es/…/Recursos/Mujer…/Impresos/home.htm

Бихме искали специално да Ви обърнем внимание, че формуляра на молба за налагане на спешни мерки и формуляра за кандидатстване по Програмата за активни доходи (Renta Activa) са преведени и на български език.

Приложенo, Ви изпращаме също: Наръчник за правата на жените, жертви на насилие, на български и испански.

С предварителна благодарност и с уважение,
Елица Славчева
Първи секретар
Служба по трудови и социални въпроси, Посолство на България в Мадрид
тел. 918 511 603

За изпращане на наръчника пишете на емайли:
asociacionsantasofiadelevante@gmail.com
botevtorrent@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>