Посланикът на Испания: Ефектът от забраната ви за земята е нулев

3401kk(2)“Резултатът, реалният и практичен резултат от това, което се реши в Народното събрание, е нулев. Защо? Всеки испанец, даже и да не живее тук, може да учреди едно дружество в България и вече по този начин да купи земи. И това перфектно се вписва във фактора либерализиране, който всъщност предполага единният пазар. Така че това, което аз виждам, е по какъв начин се вреди на представата за България, на доверието към нея. Защото в договора за присъединяването ви (към ЕС – бел.ред.) има редица принципи, които са задължително изпълними, България трябва да ги изпълни.”

Това заяви в събота посланикът на Испания в София Хосе Луис Тапиа Висенте по повод решението на парламента да се удължи отвъд 1 януари 2014г. мораториум върху продажбите на земи на чужденци.

В разговор по “Дарик радио” той обясни, че “всеки българин може да купи земя в Испания и това е благодарение на един декрет от 1999 г., който освобождава пазара”.

Като припомня, че друго от задълженията, поети от България, е свободното движение на капитали в ЕС, той обяснява какъв е режимът в Испания: “Има редица общи норми. Първо, ако парите идват от място със специален данъчен режим, данъчен рай или това е една инвестиция, която надхвърля 3 милиона евро, трябва да се направи предварителна декларация в специален регистър към министерството на икономиката и българинът трябва да докаже, че живее извън страната, за да може да се счита това като външна инвестиция, чуждестранна инвестиция. Но ако, да речем, инвестицията е под 3 милиона евро и ако парите не идват от тези специални зони, тогава декларацията, която трябва да направи този български гражданин, е след като е извършил съответната инвестиция, т.е. ние имаме тотална либерализация. Естествено избягва се това, предотвратява се това да има пране на капитали, но ако се удостоверят и се докаже произходът на средствата, няма никакъв проблем.”

По думите му в Испания има около 300 хиляди българи и те са успели да се интегрират в обществото, включително защото страната е отворила трудовия си пазар за тях и е реформирала този пазар. “Независимо от кризата те продължават да са в Испания, те не са се върнали в България с изключение на някои от тях. И тук мога да кажа, че много влияе философията на живот, която е средиземноморска, и тя, макар че понякога ние, испанците, се плашим от кирилицата, е това, което преобладава в отношенията между двете страни, между два народа”.

Хосе Луис Тапиа раказва и как Испания се справя с бежанците. В страната в справянето с този проблем ключова роля играят две министерства – на труда и социалните грижи и на вътрешните работи. Много е важно да имате институционална рамка, включително закон за правата и свободите на чуждите граждани, закон за убежището и агенции, които да следят бежанските потоци още докато се насочват към границата ви, допълва посланикът.

Който влезе на наша територия, има право на правна и медицинска помощ, преводач, настаняване в специални центрове. Следва интегрирането им с образование и професионална подготовка, обучение по испански език, помощ да си намерят жилища. Третата фаза е завръщането им в родината, което е доброволно и се извършва с чартърни полети. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>