Посланикът на Великобритания: Няма причина българите да са неспокойни, ако искат да дойдат на Острова

índice

“Надявам се винаги българите да са спокойни за възможностите да отидат във Великобритания. Ние сме отворена страна и аз съм казал, и външният министър, и премиерът Дейвид Камерън – в реч от миналата седмица, че преходните мерки ще отпаднат и няма да има дискриминация срещу българи и румънци. Те са европейски граждани като всички други”. Това заяви пред bTV британският посланик в София Джонатан Алън.

По-рано днес се разбра, че нов доклад на

“Премиерът каза, че българите във Великобритания са работливи, плащат данъци и работодателите им са доволни. Няма причина за българите да не бъдат спокойни, ако искат да дойдат във Великобритания”, каза още Алън.

Посланикът отбелязва, че във Великобритания има много имигранти от цял свят и дава пример, че сега във Великобритания има 1 милион души, които говорят полски като първи език.

“Не казвам, че това е добро или лошо. Това е факт. И затова хората имат притеснения за повече имиграция в края на годината, когато мерките ще отпаднат”, обяснява още посланикът.

Според доклада на британското външно министерство за възможната вълна от български и румънски имигранти сега българи и румънци отиват най-много в Испания, Италия и Германия и това ще продължи. “Тези, които идват във Великобритания, са най-много млади хора. Те имат много добро ниво на образование, те са без семейства и според доклада на британския Национален институт за социални изследвания няма големи последици за нашата система на социална помощ. Това са полезни и важни факти за правителството, когато ние подготвяме и формулираме нашата политика”, разясни дипломатът.

„Българите вече плащат данъци и нямаме нищо против тези българи, които искат да работят във Великобритания, да плащат данъци и да спечелят опит и най-многото от тях ще решават да се върнат в България с техния опит и идеи и да работят тук също”, каза още Джонатън Алън.

“От наша страна няма дискриминация от различни групи или граждани от България. За нас всички са българи. Не зная дали това е причина за имиграцията. Зная, че много политици тук вярват и казват, че има проблем за интеграцията на ромите и че България трябва да търси решение. Но аз не мога да кажа дали това е толкова важно”, каза още посланикът. /trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>