Поредна публикация провокира нови призиви за оставка на Рахой

imagesИспанският министър-председател Мариано Рахой е изправен пред нови призиви за оставка, след като “Ел Мундо” публикува текстови съобщения, които според медията го свързват с бившия ковчежник на управляващата Народна партия Луис Барсенас, който в момента е в ареста по две отделни разследвания за данъчни измами и пране на пари и за корупция и участие в незаконно финансиране на партията.

Според едно от публикуваните съобщения, изпратено през януари – когато за първи път избухна скандалът с тайните плащания, Рахой е написал на Барсенас: “Луис, разбирам. Бъди силен. Ще ти се обадя утре. Прегръдка.” Медията пише, че получените от нея текстови съобщения сочат, че премиерът е поддържал “директен и постоянен контакт” с ковчежника поне от май 2011 до март 2013 г.

След последните публикувани информации лидерът на основната опозиционна Социалистическа партия Алфредо Перез Рубалкаба призова Рахой да подаде незабавно оставка поради “невъзможната политическа ситуация в Испания”. Анализаторите обаче не очакват кабинетът да се оттегли, тъй като той разполага със стабилно парламентарно мнозинство, коментира Би Би Си.

Мнозина испанци настояват за обяснение от страна на министър-председателя, който досега категорично отрича всички обвинения. Според привърженици на партията му Рахой би трябвало да се защити по-енергично, ако иска да убеди хората, че не е участвал в незаконни дейности. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>