Поредица: 8 натурални средства Тема1: Водата – едно чудо без калории

índiceБез вода живота на нашата планета несъмнено би изчезнал! Както по-голяма част от земята е вода, така и повече от половината от тялото ни е вода.

Човешкото тяло се състои от 25% твърдо вещество и от 75% вода. Мозъчната тъкан съдържа 85% вода. Водата е разтворител, който регулира всички функции в организма. 66% от водата се съдържа в клетките, 26% от водният обем е извън клетките и само 8% се намира в кръвното русло. Костите може да изглеждат сухи и твърди, но в тяхното живо състояние са 50% вода.

За слуха, за зрението, за храносмилателната функция е необходима вода. Не бихте могли да преглъщате нито да мигнете с око, нито пък да говорите без вода. Но за съжаление повечето хора не пият достатъчно вода.

Можете ли да си представите да измиете чиниите от вечерята само с 1 чаша вода? Как ще изглеждат? Същото се получава когато не пием достатъчно вода. На организма му е много трудно да изхвърли отпадъците от тялото и това може да доведе до лоша телесна миризма, лош дъх и неприятен мириз на урината. Когато сте загубили около 1% от телесното си тегло вода, организмът изпраща сигнал – чувствате жажда.

Нека да поговорим за функциите на водата в човешкото тяло!

Водата е идеалният начин за транспорт на хранителните вещества и отпадъчните продукти в организма. Всички процеси в тялото протичат във водна среда. Освен това водата има и защитна функция – контролира температурата на тялото, чрез изпотявянето. Потдържа необходимите нива на киселинност и така забавя стареенето. Помага за загубата на телесно тегло, като намалява апетита и помага в метаболизма на мазнините. Потдържа здравината и еластичността на кожата, космите и ноктите, т.к. набавя необходимото количество минерали, хранителни вещества и разбира се кислород.

Ежедневно губим вода по различни начини: чрез урината, дишането, изпотяването и изпражненията (фекалиите). Но също за това влияят дейностите, които извършваме и климатичните условия. Количеството вода, което се губи при тези процеси е повече от 3 литра на ден. Около 1 литър от него се набавя с храната и 1,5 – 2 л. с водата, която пием. Абсорбирането на водата започва в устата и продължава в хранопровода и стомаха. По – голяма част от водата се абсорбира в тънките черва, откъдето отива направо в кръвта. Онова, което остава отива в дебелото черво, където става окончателното абсорбиране.

 

Симптоми за дехидратация (обезводняване):

 

 • Главоболие
 • Суха кожа
 • промяна в настрението
 • раздразнителност
 • мускулни болки
 • запек
 • схващания

 

Когато се пият по-малко от 3 чаши вода за дълго време симптомите са:

 

 • изтръпване на крайниците
 • промени в зрението
 • трудности при преглъщане
 • припадък
 • сърдечни атаки, включително смърт

 

Как да приемаме водата?

 

Добре е да я разпределим на 4 приема по 2 чаши : 2 – сутрин, 2 – преди обяд , 2 – следобяд и 2 – вечер. Приема на вода трябва да е извън храненията, защото разрежда стомашния сок и така затруднява храносмилането. Затова трябва да е не по-малко от половин час преди хранене и 1,5 час след хранене. Водата е най-доброто питие. Избягвайте утоляването на жаждата с газирани напитки, и най-вече тези, които съдържат кофеин (кола, пепси, кафе). Те не само че не задоволяват нуждите на тялото от вода, но и са дехидратиращ агент. Кофеинът е наркотик, който има диуретичен ефект и съдейства за допълнителното обезводняване на тялото. Освен това захарите,които се съдържат в безалкохолните напитки се нуждаят от допълнително количество вода за разтварянето им. Водата е универсален разтворител. Ако пием други течности като чай, газирани напитки, сокове в тях вече е разтворено нещо и нямат същите почистващи и разтварящи свойства. Защо например сутрин не си миете лицето с чай или тоник. Същото е и с тялото. Когато пием чаша хладка вода сутрин, веднага след ставане от сън, измиваме токсините от тялото както си измиваме лицето.Това е добър навик, който е добре да усвоим. Ако го приложите в продължение само на една седмица веднага ще видите ефекта! Освен това във водата няма никакви калории. Докато в един грам алкохол има цели 7 калории (повече отколкото в 1 грам захар). Една от жизненоважните функции на белите дробове е да транспортира въглеродният двуокис от алвеолите във въздуха, който се издишва, и да пренася въздуха от заобикалящия ни въздух в белодробните алвеоли, за да навлезе оттам в кръвта. Това може да стане само чрез разтваряне на тези газове в течна среда. Разтворителят е вода.

Знаем,че водата премахва токсините от организма.Това става чрез отделяне на отпадъчните продукти чрез урината и фекалиите. Около 220 гр. вода ежедневно се губи чрез фекалииите, около 550 гр. чрез кожата и около 730 гр. – чрез белите дробове и 1 ½ литър чрез урината. Когато не сме пили достатъчно вода през деня фекалиите са твърди, защото чрез процеса на обратно всмукване тялото възвръща нужната вода от отпадъчните продукти преди да ги отдели, за да не страда тялото от обезводняване. Но твърдите изпражнения водят до появата на хемороиди, лош метаболизъм и прекомерно задържане на фекалиите в дебелото черво откъдето може да е причина за развитието на колити – възпаление на дебелото черво и рак. При урината е същото. Когато водата е недостатъчна урината е концентрирана и тъмна. Продължително излагане на тези условия води до повишаване на случаите на възпаления на уринарния тракт и др. усложнения. Ако сте пушач, катраните се изхвърлят през бъбреците и това може да доведе до рак на пикочния мехур. Във вътрешността на бъбреците има около 225 километра от малки съдове. В началото на всеки един се намира една мрежа от капиляри. Тези бъбречни съдове имат много сложна клетъчна структура, което позволява да се извлекат полезните химични субстанции и да се внесат в кръвта. От 150 литра кръв филтрирани всеки ден само около 2,5 литра е изхвърлено. Останалото се връща в кръвта.

Последни изследвания в Университета в Харвард показват, че пиенето на необходимото количество вода ежедневно намалява с 45% рака на дебелото черво и с 50% рака на пикочния мехур, защото помага за изхвърлянето на натрупаните токсини, които се явават ракообразуващ фактор.

Водата овлажнява лигавицата, която покрива носа, дихателните пътища и бронхите и намалява проблемите от вирусни заболявания като грип, бактериални инфекции и пристъпи на астма. Също достатъчното приемане на вода намалява камъните в бъбреците и появата на уринарни инфекции.

 

Затова запомнете:

 

5 чаши вода, за да останем живи

8 чаши вода, за да живеем добре и

10 чаши вода за подмладяване

 

Препоръки:

 

 • Пийте по 1-2 чаши вода веднага след събуждане.
 • Носете си по една бутилка вода на мястото където прекарвате по – голяма част от времето си през деня.
 • Пийте вода между храненията, за да не нарушите процесите на храносмилане и да не изпитвате глад.
 • Поставете си за цел да изпивате по 8 и повече чаши вода на ден и скоро ще забележите разликата.

Наздраве!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>