Попова поиска правна база, която ясно да регламентира социалния статус на българите в Испания

c3a5f550f97b1dc902d96680921ca6c4/КРОСС/ В последния ден от работното си посещение в Кралство Испания вицепрезидентът Маргарита Попова посети Мадрид, където разговаря с председателя на Конгреса на депутатите Хесус Мария Посада Морено, с председателя на Сената Пио Гарсия-Ескудеро Маркес и с Марина дел Корал Тейес – генерален секретар по въпросите на миграцията в Министерството на заетостта и социалното осигуряване.

Създаването на български културен център в Испания, както и предоставяне на място за строеж на български православен храм в испанската столица, бяха сред въпросите, поставени от вицепрезидента по време на срещите й в Мадрид. Вицепрезидентът определи темите като изключително важни за сънародниците ни, живеещи в Кралството, и изрази надежда за съдействие от страна на институциите в страната. Маргарита Попова благодари на домакините за възможността, която Испания дава на българите за „успешна интеграция в испанското общество, работейки и учейки, да запазят своята идентичност и дух”, и същевременно да опознаят културата и традициите на Испания.

В Конгреса на депутатите Маргарита Попова беше приветствана от народните представители, а на срещата с председателя на Конгреса Хесус Морено вицепрезидентът изтъкна позитивното влияние на модела на испанската конституция при създаването на основния закон на България, на конституционните формулировки за президентската институция, както и при въвеждането на фигурата на омбудсмана. „Благодарение на близкото сътрудничество с испанските юристи беше разработен и моделът на българския Висш съдебен съвет и на Националния институт на правосъдието”, каза още вицепрезидентът.

По време на разговора с генералния секретар по въпросите на миграцията в Министерството на заетостта и социалното осигуряване Марина дел Корал Тейес вицепрезидентът Попова акцентира върху предстоящото подписване до края на 2015 г. на Меморандум за социално сътрудничество и Спогодба за сътрудничество в областта на културата между България и Испания. „Много е важно да бъде постигната ясна и устойчива правна база за уреждането на социалния статус на българите в Испания, които вече са около 300 хиляди”, категорична беше Маргарита Попова. Марина Тейес изрази подкрепата си за работещите и учещи в Испания българи, чиито икономически принос е от полза и за двете държави.

Мадрид Маргарита Попова се срещна и с представители на българската общност в Испания. Пред вицепрезидента сънародниците ни поставиха редица въпроси, свързани с проблемите на българските сдружения, гражданството, обучението по роден език в неделните училища, предоставянето на правна помощ за социално слабите, решаването на осигурителни проблеми и организирането на вота зад граница. Представителите на българската общност изтъкнаха необходимостта от създаването на Български културен институт по модела на испанския институт „Сервантес”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>