Полицията в Мадрид арестува 50 души по време на студентска стачка

zx450y250_2269420Петдесет души бяха арестувани в Мадрид, след като опитаха да блокират достъпа до университета “Комплутенсе” и да окупират кабинета на заместник-ректора като част от студентска стачка срещу бюджетните икономии в образованието, предаде агенция “Франс прес”.

Според говорител на полицията младежите не оказали съдействие на силите на реда, които били изпратени да разчистят издигнатите от младежите барикади.

Студентските организации в Испания обявиха 48-часова стачка в гимназиите и университетите в знак на протест срещу мерките за свиване на разходите в образователната система и разширяването на автономията на университетите.

Според Студентския синдикат в стачката днес са се включили над един милион студенти. Протестът продължава и утре.

Консервативното правителство на Мариано Рахой обяви през 2012 г. тригодишен план за икономии на стойност 150 милиарда евро, който засяга най-вече образованието и здравеопазването.

През почивните дни десетки хиляди испанци протестираха срещу мерките за икономии. Тогава при сблъсъци между полицията и демонстрантите пострадаха 101 души, а 24-ма бяха задържани за нападения срещу полицаи, за замерянето им с камъни и други предмети, и за вандализъм. /Дневник/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>