Полицията в Каталуния е инструктирана да изземва урни, бюлетини и материали за референдума за независимост

senyera-urnaКаталунските прокурори са дали нареждане на полицията да изземва урни, агитационни материали и всеки друг предмет, който може да бъде използван в плебисцита за независимост на североизточната област от Испания, който беше обявен за незаконен от испанските власти, предаде AFP.

Референдумът за независимост, който трябва да се проведе на 1 октомври, беше обявен за незаконен от Конституционния съд на Испания, но местните власти са твърдо решени да го проведат и това доведе до сериозна ескалация на напрежението между централното правителство в Мадрид и парламентът и населението на автономната област.

Кампанията за независимост на Каталуния върви с пълна сила Помагачите от най-голямата платформа за независимост на Каталуния Assemblea Nacional Catalana са затънали до гуша в работа.

Днес началниците на всички звена на правоохранителните органи в района са били привикани в офиса на Главния прокурор на Барселона, където са получили заповед да предприемат действия срещу местни власти, държавни служители или лица, „за да избегнат извършването на нарушения на закона“, съобщиха от прокуратурата в обръщение до медиите.

Според законите на Испания прокурорите имат правомощията да дават инструкции на съдебните полицейски сили при разследване на престъпленията, каквото право имат и съдиите, предаде Фокус.

„Полицейските служители ще предприемат незабавно необходимите мерки, за да изземат средства, предназначени за подготовката и провеждането на нелегалния референдум“, добавят в съобщението.

Испания готви неприлагани досега мерки срещу Каталуния Правителството на Испания може да предприеме решителни мерки, ако властите на Каталуния обявят едностранна независимост.

Полицията е получила нареждания да конфискува предмети като „урни за гласуване, бюлетини, инструкции за избирателните секции, агитационни материали и др.“

РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>