Политици от управляващата партия в Испания отиват на съд за корупция

zx450y250_2485938Фотограф: Andrea Comas

Reuters

Испански съдия разреши в четвъртък да започне делото срещу 40 политически лица от управляващата Народна партия за предполагаемото им участие в корупционна схема, както и на самата партия, предаде “Ройтерс”.

Сред обвинените в корупция са трима бивши ковчежници на партията.

Решението на Върховния съд е последното от поредицата притеснителни проблеми за премиера Мариано Рахой и идва в момент, когато Испания започва да се готви за парламентарни избори към края на годината.

Делото не се очаква да започне още близо година и може да продължи до шест месеца, съобщиха съдебни източници.

Скандалът нарани доверието в Рахой по време, когато един на всеки четирима испанци е без работа, и се смята за един от основните фактори за спада на подкрепата за Народната партия. Очаква се корупцията да е една от основните теми на предизборната кампания.

Лицата, замесени в така наречения случай “Гюртел”, са заподозрени, че са взимали подкупи, включително луксозни подаръци и скъпи почивки, в замяна на възлагането на доходоносни обществени поръчки на фирми на Франсиско Кореа, единия от подсъдимите бизнесмени.

На трима бивши ковчежници на партията, Луис Барсенас, Алваро Лапуерта и Анхел Санчис, е наредено да се изправят пред съда, както и на бившия министър на здравеопазването Ана Мато, която подаде оставка миналата година за това, че е използвала финансови средства, незаконно придобити от бившия й съпруг Хесус Сепулведа, бивш кмет и подсъдим по аферата.

На Барсенас, който току що беше освободен от ареста, където е за отделен корупционен скандал, свързан с партията, е било наредено да плати гаранция от 89 млн. евро. Гаранцията за Франсиско Кореа е определена на 60 млн. евро. Самата партия трябва да остави депозит от 245 492 евро.

Обвиненията включват искания на подкуп, измами, пране на пари, избягване на данъчно облагане. и присвояване на обществени средства.

Съдия Пабло Рус от пет години разследва корупционния скандал, който се отнася за периода от 1999 г. до 2005 г. Рус нареди на подсъдимите да платят глоба в размер на близо 450 милиона евро, а прокуратурата поиска присъда от над 110 години за Кореа и 42 години за Барсенас.

През октомври 2014 г. премиерът Мариано Рахой се извини за корупционните скандали, засягащи членове на неговата Народна партия и обеща да стори повече за прочистване на испанската политика.

Това беше първият случай, в която премиерът изрично поднася извиненията си, въпреки че разследванията срещу негови съпартийци вървят в продължение на 3 години, откакто партията спечели властта.

Източник Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>