Подобри здравето си, приемайки ОМЕГА 3 мастни киселини

Ако следите медицинските новини от света , не може да не сте забелязали, че всички говорят за омега-3 мастните киселини. Оказва се, че те са необикновено полезни за сърцето, мозъка и ……практически за всички системи на нашия организъм. Това е така, защото тези вещества помагат за овладяване на възпалителните процеси и така стават преграда пред сериозните заболявания и увреждания – артрит, диабет, сърдечно-съдови болести, Алцхаймер и много други. Тези мастни киселини са жизненоважни структурни елементи на клетките и са необходими за:
- поддържане на хормоналния баланс
– развитие и функциониране на мозъка и нервната система
– имунитет
– здрава кожа,коса и нокти
– предпазване от мигрена и бъбречни заболявания
– енергия
– забавят атеросклерозата
– контролиране на възпалителните процеси
– контролиране нивата на холестерола в кръвта и мазнините в тялото.
Промяната в начина на хранене през последните десетилетия включва все повече нездравословни наситени мазнини, които се съдържат в месото, млечните продукти и обработените храни. Това увеличение е за сметка на незаменимите мастни киселини и може да се окаже фактор за много проблеми, включващи хронични възпалителни заболявания като астма, сърдечни заболявания, чревни възпаления, екзема и артрит. Сред симптомите, свързани с недостиг на незаменими мастни киселини, са суха кожа, забавена обмяна на веществата, умора, жажда, умствени проблеми, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите в кръвта, възпаления, предменструален синдром, ставни болки, задържане на вода, изтръпвания на ръцете и краката, забавен растеж и способност за учене, слаба памет и лоша координация.
В природата са идентифицирани два вида есенциални или незаменими мастни киселини. Незаменими са, понеже човешкият организъм не може да ги произведе сам, а ги извлича от готовата храна, която поема. Тези две полиненаситени мастни киселини са алфа-линоленова киселина (Омега-3) и линолова киселина (Омега-6).
От всички познати храни лененото масло безспорно е признато за продукта с най-богато съдържание на тези жизнено важни киселини – 55 % Омега-3 и 16,7% Омега-6. Това е почти два пъти повече от съдържанието им в рибеното масло например.
Тези мастни киселини са от важно значение за всички живи клетки на организма, тъй като са необходими за изграждането, възстановяването и производството на нови такива.
Особено внимание заслужават Омега-3 мастните киселини.
Те са градивна част на мембраните на мозъчните клетки и на ретината на очите.
Проникват през плацентата, осигурявайки пълноценно развитие на централната нервна система на плода при бременност.
Способстват за по-доброто усвояване на калция и магнезия от клетките и по-лесното преминаване на тези минерали през клетъчните мембрани.
Понижават нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта.
Заедно с Омега-6 киселините способстват за адекватен синтез на простагландините и понижават агрегацията на тромбоцити в кръвта.
Омега-3 киселините затрудняват действието на фермента циклооксигеназа, съответно предизвикването на възпалителни и алергични реакции.
Оказват профилактично действие на онкозаболяванията, особено при хронични гинекологични заболявания.
Лененото масло е продуктът, препоръчван от световноизвестната д-р Йоанна Будвиг за превенция и борба с рака. Като един от най-големите специалисти в областта на биохимията и биофизиката на мазнините, тя е номинирана седем пъти за Нобелова награда. Д-р Йоанна Будвиг открива, че лененото масло и мастните киселини в него дават небходимите съпротивителни сили и енергия на човешкия организъм да се възстанови и да преодолее раковата болест. Според поддържаната от нея теория киселините, богати на електрони, повишават чувствително имунната защита и разграждат и отстраняват туморите и метастазите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>