“Подемос” ще изпреварят традиционната испанска левица при нови избори, сочи проучване

zx450y250_2561854Крайно лявата испанска партия “Подемос” (“Ние можем”) ще се окаже втора политическа сила и ще измести традиционната левица, ако днес се провеждаха нови парламентарни избори, показва ново проучване, цитирано от “Ройтерс”.

Резултатът от анкетата вероятно ще натежи значително в продължаващите преговори в Испания за съставяне на ляво правителство, след като нито една партия не можа да получи абсолютно мнозинство на изборите през декември. Преди дни испанският крал Фелипе VI възложи на лидера на социалистическо-работническата партия Педро Санчес да води преговори за съставяне на кабинет.

Ако изборите са днес, Народната партия на все още действащия премиер Мариано Рахой отново ще спечели с 28.8% от гласовете при 28.72 на сто, получени през декември. Това означава, че тя пак не би разполагала с абсолютно мнозинство в парламента.

За сметка на това социалистите изпадат от втора до трета позиция със само 20.5% подкрепа при 22.02% на последните избори. Те са изпреварени от бунтуващите се срещу икономиите “Подемос”, които биха получили 21.9 на сто при 20.65% през декември.

Подкрепата за четвъртите от парламентарния вот – “Сиудаданос” (“Гражданите”), пада до 13.3% при 13.9% на изборите.

Проучването е направено в началото на януари сред 2496 респонденти – преди Рахой да откаже да формира правителство и да подаде щафетата на Санчес. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>