“Подемос” ръка за ръка със социалистите срещу Рахой

0000288420-article2Reuters

Водачът на испанската лява радикална партия “Подемос” Пабло Иглесиас протегна днес ръка на социалистите, за да попречи на власт да дойде правителство на досегашния премиер консерватор Мариано Рахой, чиято партия излезе начело в изборите през декември, предаде Франс прес.

“Няма да оставим управлението на Испания на Мариано Рахой”, заяви Иглесиас пред ръководния орган на партията си – Гражданския съвет”. Трябва да продължим да протягаме ръка на най-здравомислещите депутати от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), за да знаем на чия страна са те, добави лидерът.

Иглесиас отново заяви, че иска референдум за независимостта на Каталуния, какъвто социалистите не желаят.

Макар “Подемос” – третата политическа сила в Испания, получила 69 места в парламента на изборите – и ИСРП (с 90 места) да огласиха, че ще гласуват против назначаването на Рахой, двете партии са на различни позиция по каталунския въпрос, което възпрепятства създаването на съюз.

Повечето испанци, гласували за промяна, няма да са съгласни възможността да се справим с големите трансформации, извършващи се в страната, да бъде провалена от упорството да се организира референдум, който не е приоритетен, заяви днес депутатът социалист Рафаел Симанкас.

Иглесиас настоя социалистите да кажат ясно какво искат да правят, обвинявайки ги, че са погълнати от вътрешнопартийни борби.

Никоя от участвалите в изборите на 20 декември 2015 г. парти не получи абсолютно мнозинство в парламента, нито има партньор, готов да влезе в коалиция.

Съгласно конституцията след консултации кралят трябва да избере на кого да възложи съставянето на правителството, което да бъда утвърдено от парламента. За да стане това, е нужно абсолютно мнозинство от 176 от общо 350 гласа. В случай на неуспех утвърждаването става с обикновено мнозинство, каквото Рахой няма да получи.

На практика само със 123 депутати и без подкрепата на либералите от партия “Сиудаданос” Народната партия на Рахой би била блокирана от ИСРП и “Подемос”, които заедно разполагат със 159 места в Конгреса на депутатите (долната парламентарна камара), припомня АФП. (БТА)

По публикацията работи: Боряна Павлова / Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>