Подемос и Възмутените на второ място на вота в Мадрид

0000264578-article2Снимка: bgonair.bg

равляващата в Испания Народна партия печели най-много гласове на общинските избори в Мадрид, но може да изгуби контрол над общинския съвет, ако лявото движение Подемос събере мнозинство в коалиция с други партии, предаде Ройтерс. Това е най-слабият резултат на Народната партия на общински избори от 1991 г.

Народната партия получава 21 места в 57-членния общински съвет на испанската столица. На второ място е листата “Мадрид сега” начело с Мануела Кармена, подкрепена от Подемос, с 20 места. Социалистите са трети с 9 места. Ако състави лява коалиция със социалистите, “Мадрид сега” ще получи абсолютно мнозинство в общинския съвет.

Испанците отправиха сериозно предупреждение към политическата върхушка, отваряйки наполовина вратите на Барселона и Мадрид за “възмутените”. В Барселона листата на активистката от битката с банковите отнемания на жилища Ада Колау изпревари консервативния националист и кмет Хавиер Триас. Тя получи 11 места, срещу 10 за Триас, пет за десноцентристката Суидаданос и четири за Каталунската социалистическа партия.

В Мадрид листата “Мадрид сега” на Мануела Кармена, включваща именно Подемос, е на второ място след този на Народната партия, но може да управлява с подкрепата на Социалистическата партия. Суидаданос са със седем места на четвърта позиция.

В неделя вечерта, малко преди полунощ, привържениците на 71-годишната бивша съдийка Кармена – ликуваха. Те видяха в резултата победа в столицата на Испания, управлявана от десницата от 23 години, но и люлка на движението на “възмутените” срещу корупцията и строгите икономии.

Общо за страната десницата не се срути, но отстъпи пространства. Тя изгуби една провинция, която премина към Социалистическата партия и запази водачеството в 12 от 13, но без абсолютно мнозинство. Гласовете за социалистите, прибавени към тези на Подемос, на много места са повече от техните.

Другата нова национална формация – дясноцентристката Суидаданос, родена в Каталония, ще бъде представена в около 1000 кметства и успя да се класира на трето място на общинско равнище със съвременния поглед към проблемите, благоразположена към предприемачите и с непоносимост към корупцията.

35 милиона избиратели в над 46-милионната страна можеха да се явят пред избирателните урни. Очакваше се рязко увеличение на младите гласоподаватели.

По публикацията работи: Василия Пейчева / Днес

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>