Повече от 500 компании са напуснали Каталуния

9596525b0bd4ed327aca1d3515fe9322_XLКъм момента на референдума, определен от централната власт в Мадрид за незаконен, 540 компании са напуснали Каталуния, променяйки своя юридически адрес, съобщава РИА Новости, позовавайки се на данни от търговския регистър в страната.

Сред компаниите са десетки крупни бизнеси, като например банките Sabadell, CaixaBank и енергийната Gas Natural Fenosa.

Икономическият министър на Испания Луис де Гиндос вече призна, че кризата в Каталуния ще остави следа в икономиката и ще намали ръста на брутния вътрешен продукт.

Автономната провинция съставлява 20% от БВП на Испания, а нестабилността след референдума кара инвеститорите да изоставят свои проекти.Гиндос е категоричен – икономическата ситуация в региона зависи от решенията на правителството на провинцията в следващите дни.

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария също изчисли, че инвестициите в Каталуния са намалели с 10%, докато в цяла Испания има ръст от 13 на сто. Най-страдащ е туристическият сектор, като нощувките в хотелите на Барселона намаляват с 20-30% през последните седмици.

В своята прогноза Международният валутен фонд (МВФ) записа ръст на икономиката на Испания от 3,1% през 2017 година, а през 2018 година – от 2,5 на сто. Директорът на институцията Кристин Лагард призова страните възможно най-бързо да приключат с политическата нестабилност в Каталуния.

Сега пред Каталуния има три възможни сценария. На първо място провинцията може да напусне Испания, но дори и това да стане при възможно най-благоприятни условия (разрешение от Мадрид, оставане в ЕС и т.н), ефектът върху икономиката ще е тежък.

Вторият вариант е Каталуния да обяви независимост и да напусне ЕС, без да бъде призната от другите европейски държави. Това ще доведе до масово бягство на компании от проницията, което ще е тежък удар не само за Каталуния, но и за цяла Испания.

Още по-масово ще е изтеглянето на бизнеса в случай, че се сбъдне третият сценарий – открита конфронтация, което обаче е и най-малко вероятно, прогнозират анализатори пред руската агенция.

На 10 октомври премиерът на Катлуния Карлес Пучдемон прокламира независимост, но и отлагане на влизането в сила на декларацията, докато не бъдат проведени преговори с Мадрид.

По статията работи: Деляна Петкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>