Повечето каталунци против отцепването от Испания

0000277861-article2Ново социологическо проучване показва, че мнозинството от хората в испанския североизточен регион Каталуния отхвърля предложението на сепаратистките партии там регионалният парламент да обяви официален старт на независимостта от Испания в рамките на следващите 18 месеца, отбелязва “Ройтерс”.

Проучването, публикувано във водещия вестник „Ел Паис”, показва, че 51% от анкетираните се противопоставят на подобен ход, срещу 42%, които го подкрепят, което е намаление с няколко процента.

Освен това анкетата свидетелства за понижаване на подкрепата към премиера на Каталуния Артур Мас, който миналата година се опита да проведе референдум за независимостта на областта.

Във вторник желаещите отделянето на Каталуния партии предложиха пътна карта за независимост, като внесоха в регионалния парламент декларация за отделянето от Испания. Предстои местният парламент да одобри документа.

 Редактор: Десислава Любомирова / Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>