Повечето каталунци искат да са част от Испания, вместо извън нея

1509291079161Повече каталунци са против независимостта на испанската област, отколкото я подкрепят, сочи актуално социологическо проучване, цитирано от Reuters.

Това е първият подобен резултат след произведения през октомври 2017 г., въпреки наложената от централните испански власти забрана, референдум, на който каталунците гласуваха с лека преднина за отцепване.

El Pais: Безсмислено е да искаш национална независимост в глобализиран свят. Лъжите обикновено не издържат проверката на времето, а още по-малко, ако те се основават на остарели концепции.

Според допитването 48.6% от каталунците са против независимостта, а 47.2 на сто я подкрепят. Този резултат е в рамките на статистическата грешка от 3.1%. Проучването е проведено от испанския държавен Център за социологически изследвания между 30 април и 6 май.

На 28 април в Испания имаше парламентарни избори и продължаващата кампания за независимост на Каталуния и последиците от предизвиканата от референдума политическа криза бяха сред основните предизборни теми на всички големи партии, отбелязва Reuters.

Срещу 12 арестувани след допитването каталунски лидери се водят дела за противодържавна дейност и те се намират в затвора.

Макар въпросът за независимостта отдавна да поляризира испанската автономна област, както и цялата страна, при всички подобни социологически проучвания след юни 2017 г. се отчиташе мнозинство в подкрепа на отделянето от Испания.

Хиляди души излязоха на протести “за” и “против” независимостта на Каталуния, блокирайки части от центъра на Барселона в събота.

Въпреки това на национални избори мнозинството каталунци обикновено гласува за партии, подкрепящи единството на страната.

Миналия месец политическите сили, подкрепящи независимостта, получиха по-малко от 40% от гласовете в областта.

Испанският премиер Педро Санчес изключи каквато и да било възможност референдумът за независимост да бъде повторен, но изрази готовност за диалог със сепаратистите.

Освен това, при положение че неговата Испанска социалистическа работническа партия няма мнозинство в парламента, може да ѝ е нужна подкрепа от лагера на каталунските сепаратисти, за да състави жизнеспособно правителство.

Областта дава около 1/5 от брутния вътрешен продукт на Испания, но кампанията за независимост накара хиляди компании да преместят другаде централите си.

Последиците от нанеслия вреди политически разрив с Мадрид накара и някои каталунски политици с нагласи за отделяне да смекчат сепаратистката си реторика, отбелязва Reuters.

Редактор: ИЛИЯ ЛАЗАРОВ

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>