Платини: Откакто ФИФА организира “Златната топка”, нещо се промени

zx450y250_2219197Президентът на УЕФА Мишел Платини се изказа критично спрямо ФИФА след обявяването на Кристиано Роналдо за носител на “Златната топка”. Той остана недоволен, че победителят не е френският национал Франк Рибери.

“Роналдо е чудесен, но съм много разочарован за Рибери. Следващата година отново ще се върнем към двубоя Кристиано – Меси, след две ще имаме Кристиано – Меси, и после отново Кристиано – Меси”, заяви Платини, цитиран от “Екип”.

По думите му се е изместил фокусът при определянето на победителя. “В продължение на 50 години за “Златната топка” се взимаха предвид спечелените на терена купи. Сега победителят се определя повече въз основа на цялостното представяне на играчите”, каза президентът на УЕФА.

“Щом Франк не получи наградата в годината, в която спечели всичко, значи имаме проблем. Такъв беше случаят и с испанските футболисти през 2010 г. Това е нещо, което се промени, откакто ФИФА започна да организира награждаването”, добави Платини.

От 1956 до 2009 г. победителят в “Златната топка” се определяше от журналистите. Оттогава решаващо е мнението на капитаните и селекционерите на националните отбори.

При старата система Рибери щеше да вземе отличието. За него като победител са гласували 80 журналисти, а още 135 са го поставили на второто или третото място. Роналдо е получил 48 първи и 127 втори или трети места. Меси е трети в избора на представителите на медиите с 31 първи и 123 втори и трети места.

Това не се случва за първи път. През 2010 г. холандецът Уесли Снайдер събра най-много гласове сред журналистите заради участието си във финала на световното и спечелването на Шампионската лига с “Интер”, но “Златната топка” беше връчена на Меси. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>