Планът за независимост на Каталония пропадна

Барселона. Каталонското правителство, заедно с неговия план за независимост на областта в Североизточна Испания, претърпяха неуспех, коментира германският в. „Ханделсблат”. На регионалните избори гласоподавателите не оказаха очакваната подкрепа за отделяне на Каталония от Испания и създаване на независима държава.
Регионалният премиер Артур Мас не успя да постигне абсолютно мнозинство във вота, определян като исторически. Вярно е, че каталонските националисти спечелиха повечето места в парламента на най-силния в икономическо отношение регион на Испания, но претърпяха неочаквана и драматична загуба на гласове.
„Ние не успяхме да постигнем целта си”, коментира 56-годишният Мас в изборната нощ.
На тези избори каталонският премиер таеше надеждата, че ще спечели абсолютно мнозинство в регионалния парламент, след което да последва и референдум за създаването на независима държава.
Според предварителните резултати, които бяха обявени в нощта срещу понеделник в Барселона, управляващата партия „Конвергенция и съюз” печели 50 от общо 135 места в каталонския парламент. Това са 12 места по-малко, отколкото на изборите през 2010г.

/focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>