Пианист от Разград спечели конкурс на Канарските острови

descargaМиниатюрата „Гайда“ на българския композитор Димитър Ненов бе аплодирана на Канарските острови преди дни. Това бе една от творбите, с които 16-годишният Сезер Емиров от Разград впечатли журито на престижен конкурс на Канарските острови и вероятно български композитор за пръв път е слушан на това екзотично място.

Освен първа награда десетокласникът от разградската Езикова гимназия печели и покана за участие в конкурс в Москва догодина. Тийнейджърът разказва, че преди години сънувал участието си в конкурс на Канарските острови.

Всички участници в международния конкурс са възпитаници на Музикални училища, а нашите деца учат в училища с друга насоченост, с музика се занимават като извънкласна форма, затова тази награда ни е толкова ценна – обяснява директорът на Музикална школа „Илия Бърнев“ в Разград Надя Радославова. Участниците в конкурса „Музика Класика“ са от: Русия, Швеция, Испания, Украйна, Азърбайджан, САЩ и други.

Сезер е десетокласник в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград, свири от 7-годишен, още на първите уроци разказал на преподавателката си Нина Георгиева, че е сънувал как участва в конкурс на Канарските острови, наградата обаче не е била в съня му.

Седемчленното жури било от професорки от руски произход, преподаващи в консерватории в САЩ, Швеция, Испания и Русия. Те най-много се впечатлили от изпълнението на Сезер на „Елегия“ от Рахманинов. Но оценили трудността и на миниатюрите на Димитър Ненов „Пасторал“ и „Гайда“, което вероятно е било първото изпълнение на творба на български композитор на Канарските острови. В конкурсната програма младият разградчанин изпълнил и  две прелюдии на Скрябин.

Сезер е спечелил първо място във възрастова група 14-16 години заедно с момче от Швеция, получава обаче и специалната награда на председателя на журито проф. Вера Носина – участие в конкурс, също организиран от фондация „Музика Класика“, но в Москва – през април 2015 г. Още през декември обаче Сезер ще лети до Русия, за участие в конкурс в Санкт Петербург. За Канарските острови Сезер също е заминал след специална покана, но разходите са за сметка на родителите му. Награда има и за неговата преподавателка.

На Канарските острови с него са били и родителите му, макар, че той учи в английска паралелка, езикът на Шекспир не се оказал полезен, тъй като местните не го знаели, да намерят място за репетиции, а и да приемат комплименти след конкурса помогнали познанията на майка му Невин Емирова на руски език.

Чуйте още от прикачения звуков файл.

http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>