Петима намушкани на фестивала Сан Фермин

san-ferminПетима смелчаци бяха намушкани още в началото на фестивала Сан Фермин.

Хиляди хора се събраха на централния площад в Памплона, облечени в бяло, за да отбележат началото на фестивала на Сан Фермин, който е най-известният в Испания. Те успяха да изминат разстоянието от 848,6 метра за 2 минути и 25 секунди и раниха петима бегачи, всички с испанско гражданство.

Фестивалът Сан Фермин, който представлява комбинация от тържества и надбягване с бикове в продължение на 9 дни, привлича хиляди туристи от цял свят.

През последния ден от празника през 2013 са хоспитализирани 23 души. Няколкостотин души са получили леки наранявания. Повечето травми не са причинени от биковете, а от падането на бегачите. Често хората са събаряни или стъпквани от животните. От началото на воденето на статистика през 1911 г. са загинали 15 души. Последният смъртен случай е на испанец, който бе наръган във врата, сърцето и белите дробове.

Фестивалът датира от края на XVI век, макар корените му да са още по-стари, от времето, когато Испания приема християнството. Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си „Фиеста”, публикуван през 1926 г. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>