Пейзажите на Испания

cantabria1Испания е земя на контрастите, на дълбоките природни различия, които се отразяват и върху нейния климат, и в нейната култура, и във начина на живот.

Това многообразие е забележимо и в пейзажите на тази страна, които се появяват пред очите на пътешествениците с удивителна бистрота.

Северът е сякаш продължение на френските равнини, пред очите ни се откриват пейзажите на страната на баските, където ливадите са вечнозелени, а накацалите по хълмовете къщи, плажовете и рибарските пристанища са съхранили своята самобитност.

Кантаберийският планински пейзаж също внася своя принос към дивната красота на Испания.

Днешното крайбрежие на този край приютява малки градчета и селца, които заедно със своите плажове хармонично се вписват в зашеметяващата красота на природата.

Галисия е област, която обхваща северозападната част на Испания се характеризира с причудливи брегове, лазурни хълмове и реки, които се вливат в морето.

Горите стигат до самото море, а върху хълмовете – сгради в разнообразна народна архитектура.

Тясната връзка между морето и планините, богатата народна архитектура, градчетата и селата по брега, влажният климат, вечната зеленина – това са особеностите на тукашния пейзаж.

Средиземноморска Испания се простира от Пиринеите до Андалусия, а това е редуване на пясъчни долини, диви скали и заоблени брегове където са накацали мъничките рибарски домове.

В този пейзаж преобладават фермите и лозята и колкото повече се отива на юг толкова по-чести стават бадемовите градини, портокаловите и лимоновите плантации.

Щом се стигне до земята на Андалусия пейзажът става бляскав, а плажовете с ослепителен пясък.

Тукашните планини (Алпухарас, Сиера Невада) са в необикновен контраст с пустинните дюни на Алмерия.

Сеута и Мелиля са два жарки, но приятна града. Те се намират на юг от Канарските острови, там където туризмът е постигнал голямо развитие…

Навсякъде в Испания може да се срещнат образци на самобитната народна архитектура, виждаме я в постройките, макар те да имат най-различно предназначение – къщи, хамбари, ферми, старинни имения – всички те са плод на самобитно строене, а така построеното се превръща в типичен елемент на испанския пейзаж.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>