Педро Санчес с решителна крачка за съставяне на правителство в Испания

0000210972-article3Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес направи решителна крачка за съставяне на правителство в Испания, предаде БНР. Изпратеният до повечето парламентарни партии в страната базов документ, на основата на който да се водят преговори за ново правителство, е получил добри оценки от непримиримите иначе либерална Ciudadanos и лявата Podemos, посочва испанското издание El Pais.

Санчес не е изпратил предложението си до консервативната „Народна партия“ на Мариано Рахой, както и на формациите, настояващи за отделянето на Каталуния.

Досега Ciudadanos и лявата Podemos отказват да се съюзят заради диаметрално противоположните си програми. Сега обаче и двете политически формации видяха становища, които са в съзвучие с водещи техни искания.

И от двете посоки се чуват добри отзиви и обнадеждаващи очаквания, че Испания скоро може да се сдобие с правителство.

Сред 8-те точки, които е подготвил Санчес, е предложение за конституционната реформа, която да бъде приета с референдум; признаването на социалните права като фундаментални с вписването към тях на правото на образование и здравеопазване; ревизията на изборния закон; отмяната на имунитета на депутати, сенатори и висши държавни служители; отмяната на изселванията на граждани, задлъжнели към банки, и т.н.

Документът призовава всички партии към “диалог, щедрост и разбирателство” в процеса на преговорите.

„Изглежда така, сякаш сме ги писали ние“, коментира лидерът на Podemos Пабло Иглесиас. Той допълни, че това ще улесни възможността да постигнем споразумение и Испания  да получи „прогресивно правителство с пропорционалното участие на ИСРП, Podemos и Обединена левица“. Той обаче пропусна десноцентристката Ciudadanos, защото продължава да е убеден, че едно прогресивно правителство не допуска ИСРП да гледа надясно.

На свой ред лидерът на Ciudadanos Алберт Ривера така и не се е отказал от заявеното по-рано намерение да наложи вето над правителство с участието на Podemos. Същевременно обаче той приветства залегналите в документа на Санчес предложения за съчетаване на мерките срещу дефицита със спирането на социалните орязвания и съгласуването на реформите с ЕС.

Тази седмица Санчес ще води конкретните преговори с всяка от партиите въз основа на предложения документ. Предвидена е и негова среща с лидера на Народната партия Мариано Рахой, но не е ясно кога ще се проведе тя. На нея Санчес планира само да информира Рахой за плановете на бъдещото правителство.

Говорителят на самата Народна партия Пабло Касадо днес нарече документа с предложенията на Санчес връщане към най-радикалния и най-пагубен за Испания сапатеризъм (от фамилията на бившия социалистически премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Деляна Петкова / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>