Патова ситуация в Испания – Рахой без мнозинство и без шанс за коалиция

General elections in Spain
Снимки БГНЕС
КЛУБ Z

Управляващата в Испания Народна партия (НП) на премиера Мариано Рахой спечели може би най-безсмислената си победа.

Макар да е първа на състоялите се днес парламентарни избори, тя нито ще може да състави самостоятелно правителство, нито ще успее да направи коалиция със “Сиудаданос” `(“Граждани”).

Народната партия, която през последните 4 години имаше абсолютно мнозинство, взе 28 на сто от гласовете, което ще й даде между 121 и 124-ма депутати в 350-членния Конгрес.

Това сочат първите екзит полове след приключването на вота, съобщи в. “Ел Мундо”.

Втора, както се и очакваше, е опозиционната Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) с 21 получени процента и съответно между 79 и 83-ма депутати.

На трето място е радикалната левица “Подемос” (“Можем”) – 20% и между 70 и 74-ма представители в Конгреса. Тази партия е еквивалент на гръцката СИРИЗА.

И четвърта е “Сиудаданос” – смесица между социалдемократи и либерали. Тя получи подкрепата на 14 на сто от гласподавателите и ще има между 46 и 50 депутати.

Така пропада възможността НП и “Сиудаданос” да се коалират. В ней-добрия случай двете партии ще съберат общо 174-ма депутати. А за  мнозинство им трябват 176, т.е. с двама повече.

Социалистите и “Подемос” събират по-малко, така че отпада и този вариант за коалиция.

По ирония на съдбата, теоретично е възможна тройна коалиция срещу НП. И ще се получи нещо като в България през пролетта на 2013 г., когато три партии се съюзиха единствено в името да свалят ГЕРБ. Но в Испания такъв съюз ще бъде доста по-лесен, тъй като няма да има нужда от “Златен пръст” като този на Волен Сидеров. Защото в случай на коалиция ИСРП, “Сиудаданос” и “Подемос” ще имат в най-лошия случай общо 195 представтели – с 19 над минимума за абсолютно мнозинство.


Албер Ривера вероятно ще бъде човекът, който ще държи
ключа към следващото правтелство на ИСпания.

Така че ключът е в Албер Ривера – лидера на “Сиудаданос”. В петък той се зарече, че партията му няма да подкрепи правителство нито на Мариано Рахой, нито на лидера на ИСРП Педро Санчес.

Всичко обаче подлежи на преговори. Показа го примерът на Португалия. Там спечели десницата, но правителството е ляво.
Лидерът на тамошните социалисти Антониу Коща се кле, че “няма да легне в едно легло” с крайната левица, но в крайна сметка легна. Партията му се съюзи с комунистите и с Левия блок – португалския еквивалент на СИРИЗА. А Коща стана премиер.

И на фона на това няма да е никак изненадващо, ако Педро Санчес се коалира с “Подемос” и “Сиудаданос”.

За сметка на това пък Пабло Иглесиас – лидерът на “Подемос”, със сигурност няма да бъде испанският Алексис Ципрас. Все пак партията му остана едва трета и няма да може сама да диктува условията за коалиция.


Пабло Иглесиас няма да се превърне в испанския Ципрас – поне засега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>