Партията на Рахой се е финансирала незаконно, твърди бивш ковчежник

imagesУправляващата в Испания Народна партия се е финансирала незаконно чрез подкупи в продължение поне на 20 години, заяви бившият ковчежник Луис Барсенас, цитиран от “Ройтерс”.

Той е в ареста и срещу него има обвинения в пране на пари, подкупи, данъчна измама и други престъпления. Барсенас е централна фигура в два големи корупционни скандала, подкопали доверието в Народната партия.

В интервю за “Ел Мундо” той каза, че Народната партия е получавала рушвети от строителни магнати в замяна на договори в райони, управлявани от нея.

Интервюто е взето няколко дена преди бившият ковчежник да влезе в затвора, но журналистът от “Ел Мундо” Едуардо Инда отказа да обясни защо вестникът е забавил публикуването на историята.

В отделен случай той е разследван по твърдения, че е управлявал фонд на Народната партия, която е взимала дарения от компании и ги е разпределяла между членовете си. През януари “Ел Паис” публикува извадки от ръчно написани счетоводни документи, за които се твърдеше, че описват внасяне и изнасяне на пари в брой от тайна сметка.

В интервюто за “Ел Мундо” Барсенас заяви, че документите са автентични и са свързани с незаконното финансиране на Народната партия. Барсенас, който досега твърдеше, че документите не са били писани от него, каза, че преди е лъгал от лоялност към премиера Мариано Рахой.

Бившият премиер Хосе Мария Аснар, Рахой и други високопоставени служители на Народната партия, чиито имена фигурират в документите, няколко пъти отрекоха да са получавали незаконни плащания.

Според социологическо проучване, публикувано в неделя от “Ел Паис”, подкрепата за Народната партия се е сринала до 23% от 45%, когато дойде на власт през ноември 2011 г. Опозиционната социалистическа партия не успява да се възползва от отслабващата популярност на управляващите и има подкрепата на едва 21.6% от анкетираните. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>