Партията на Пучдемон заговори за преговори с Мадрид

980x551_1509879019Обмислят ли да се откажат от плановете за едностранно отделяне?

Сепаратистката партия на отстранения от испанското правителство лидер на Каталуния Карлес Пучдемон обмисля да заложи на преговори с испанската държава, отказвайки се от едностранно скъсване. Това заяви днес генералната координаторка на партията Марта Паскал, цитирана от “Франс прес” и БТА.

“Двустранността е необходима”, каза Паскал пред радио “Кадена Сер” и така потвърди информациите на испански медии, според които двете основни партии, настояващи за независимост на Каталуния – Републиканската левица на Каталуния и Каталунската европейска демократична партия на Пучдемон – обмислят да се откажат от плановете за едностранно отделяне.

“Липсват ни някои неща за независимостта”, каза Паскал. Едно от тези неща според нея е необходимостта мнозинството, подкрепящо независимостта, да се увеличи.

След като на 27 октомври Каталунският парламент гласува за едностранно обявяване на независимост на Каталуния, последва реакция на Мадрид, който постави под попечителство автономната област и така бе предизвикана небивала криза в Испания от завръщането на демокрацията през 1978 г. Половината от каталунското правителство е в ареста за бунт, но партиите, настояващи за отцепване на областта, приеха да участват в предсрочните областни избори, нарочени от Мадрид на 21 декември.

Депутатите от Републиканската левица на Каталуния, които смятат, че трябва да се спечели повече подкрепа в Каталуния за каузата за независимост, следват по-твърда линия от депутатите от партията на Пучдемон, отбелязва ”Франс прес”.

“Сега процесът на изграждане на република е започнал. Ние искаме той да е предмет на преговори. Ето защо призоваваме испанското правителство да приеме резултатите от тях”, заяви пред “Франс прес” Роже Торан, говорител на парламентарната група на Републиканската левица на Каталуния. Според него изборите на 21 декември се доближават до референдум.

НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>