Парламентът на Каталуня разреши референдум за независимост на 9 ноември

zx450y250_2384505Регионалният парламент на испанската провинция Каталуна одобри закон, с който се разрешава провеждането на референдум за независимост без съгласието на централната власт в Мадрид.

Решението на 106 депутати (28 се обявиха против) позволява на ръководителя на Каталуня Артур Мас да подпише указ за насрочване на допитване на 9 ноември. Подобни референдуми с препоръчителна сила бяха проведени през 2009г. и 2010г., а през януари поредният опит за допитване със задължителна сила бе спрян от съда.

В Мадрид казват, че подобно решение – дори, когато то не е със задължителна сила – противоречи на конституцията и ще го блокират, включително чрез сезиране на Конституционния съд. В основния закон на страната е записано, че всеки вид гласуване за независимост предвижда участието в него на всички испански траждани.

Мас коментира, че решението на депутатите в Барселона, взето броени часове след неуспешния опит за отделяне на Шотландия от Великобритания не ликвидира шансовете на Каталуня. “Възможно е именно Каталуня да бъде първа. Всичко, което искаме, е хората да могат да гласуват”, цитира думите му “Ройтерс”.

Каталуня създава близо една пета от бюджетните приходи на централното правителство, но получава обратно с 5% по-малко и сепаратистите твърдят, че районът е двигател на икономиката на Испания, който ще може при независимост да се развива по-добре.

В петък Мадрид каза, че ще се преразгледа начинът, по който се финансират отделните провинции, но твърди, че това няма общо с референдума. Социологически проучвания сочат, че 80% от каталунците са за отделяне в независима държава. В испанската столица и управляващи, и опозиция казват, че референдумът в Шотландия ще направи Великобритания по-силна, защото ще се обновят институциите и заздравят връзките между отделните части и това е посоката, в която трябва да се движи Испания.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>