Парламентът на Каталуня прие декларация за суверенитет

images

Парламентът на испанската автономна област Каталуня прие в сряда декларация за суверенитет, с което постави началото на несигурен път към референдум за независимост от Испания, съобщи “Ройтерс”.

Необвързващата и до голяма степен символична резолюция, в която се казва, че жителите на Каталуня имат демократичното право да определят суверенитета си, бе приета в 135-местния парламент с 85 гласа “за”, 41 “против” и двама въздържали се. Двама депутати отсъстваха, а петима отказаха да гласуват.

Управляващата партия “Сближаване и съюз” и лявата сепаратистка Републиканска левица подкрепиха декларацията, която внесоха заедно.

Няколко по-малки партии също я подкрепиха, след като “Сближаване и съюз” и Републиканска левица я смекчиха и премахнаха формулировката “нова държава”. Против декларацията обаче бяха каталунската социалистическа партия и дясноцентристката Народна партия.

Все по-засилващото се движение за независимост на Каталуня е проблем за премиера Мариано Рахой, който се опитва да запази единството на Испания и да извади страната от дълбоката икономическа и фискална криза.

“Убедени сме, че гражданите трябва да решат бъдещето си”, настоя лидерът на “Радикална левица” Ориол Хункерас. Според ръководителя на каталунската Народна партия Алисия Санчес-Камачо резолюцията не е подкрепена от повечето каталунци, а “Сближаване и съюз” и Републиканската левица искат да “потъпчат конституцията”.

Правителството на Рахой вече заяви, че ще оспори на конституционна основа всеки опит за организиране в Каталуня на референдум за отделяне от Испания.

Миналия месец “Сближаване и съюз” и Републиканска левица, основните каталунски националистически партии, подписаха споразумение, с което да преодолеят дълбоките си различия по икономически и социални въпроси и да проведат референдум за отделяне от Испания през 2014 г. Двете партии се съгласиха да не прилагат повече икономии.

Според анализатори декларацията за суверенитет е политически инструмент с малко повече от символична стойност. “Единствената му стойност е, че позволява на (каталунския лидер) Артур Мас да се срещне с Рахой с широка парламентарна подкрепа за референдума”, коментира политическият анализатор Хосеп Рамонеда.

Следващата стъпка към референдума ще бъде сформирането на национален преходен съвет, който да проведе проучвания и да формулира съвети за пътя към независимост. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>