Парламентът на Каталуния обяви независимост

Catalan Assembly approves the declaration of unilateral independenceВеднага след това Горната камара на испанския парламент гласува “за” влизането в сила на член 155 от Конституцията, с който се отнема автономията на област.

Минути след като народните представители в Каталуния гласуваха за независимост, испанският парламент одобри влизането в сила на член 155 от Конституцията на Испания, с който се отнема автономията на областта.

Така Мадрид въвежда за първи път в историята на страната пряко управление в автономна провинция, като отнема всички правомощия на регионалните власти.

Междувременно Конституционния съд на Испания започна процедура срещу решението на Каталуния. Прокуратурата и другите заинтересувани страни имат три дни, за да представят своите становища по въпроса. Решението на съда ще даде правна основа за конкретните действия на испанските власти срещу размирната провинция.

Испанската прокуратура обяви, че ще повдигне в началото на следващата седмица обвинение за метеж срещу президента на Каталуния Карлес Пучдемон. Така той е заплашен от до 30 години затвор.

„За ЕС нищо не се променя. Испания остава единственият ни събеседник. Надявам се испанското правителството да избере силата на аргументите, а не аргументите на силата”, написа председателя на ЕС Доналд Туск в “Туитър”,

В петък испанският премиер Мариано Рахой заяви, че първото нещо, което ще направи при задействане на член 155, е да уволни каталунския президент Карлес Пучдемон.

По-рано днес регионалният парламент на Каталуния одобри обявяването на независимост от Испания с тайно гласуване.

„Установяваме Каталунската република, независима и суверенна държава под върховенството на закона”, гласи текста на гласуваната резолюция.

Фактическото обявяване на независимост идва почти месец след като 90% от участвалите на референдум в автономната област поискаха отделяне от Мадрид. Избирателната активност при допитването беше 43%.

Активиране на чл. 155 от конституцията на Испания обаче ще позволи на правителството на Мариано Рахой легитимно да отнеме автономията на Каталуния, да свали от власт каталунския кабинет и да поеме контрола върху силите за сигурност, финансите и общесвените медии в региона.
Пред сградата на парламента в Барселона са се събрали хиляди демонстранти, които очакваха вота за независимост. (виж във видеото горе)

Декларацията беше гласувана само от просепаратистки депутати, като опозиционните представители напуснаха пленарната зала преди гласуването.

Резолюцията беше одобрена от 70 депутати от останалите депутати, 10 бяха против, а 2 се въздържаха. Гласуването беше тайно.

След гласуването Рахой чрез профила си в “Туитър” призова испанците да запазят спокойствие и увери че върховенството на закона в Каталуния ще бъде възстановено. Той свика и извънредно заседание на правителството в 21ч. българско време.

Гласуването в каталунския парламент се разглежда като незаконно от испанските власти. То обаче е нова връхна точка в безпрецедентната конституционна криза в Испания, последиците от която изглеждат все по-непредвидими.

Източник: BBC, SkyNews     Редактор: Константин Мравов
Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>