Парламентарни избори 2014: Без селфи и снимки в тъмната стаичка за гласуване

vot-445x250Селфита и снимки в тъмната стаичка за гласуване на парламентарните избори на 5 октомври са забранени и ще доведат до анулиране на вота на гласоподавателите. За това предупредиха днес от Централната избирателна комисия /ЦИК/, обръщайки се главно към младите хора.
Модната тенденция за селфита може да “завземе” и вота на 5 октомври. “В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване.
“Това е недопустимо, тъй като по силата на Изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника, телефони, и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени”, разясни днес говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Той подчерта, че, ако гражданин бъде забелязан от секционната избирателна комисия да си прави снимки с бюлетината в помещението за гласуване, неговият глас няма да бъде зачетен. Изискването е част от правилата за провеждане на изборите, които хората трябва да спазват, казаха от ЦИК.

| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>