Папата е притеснен от движенията за независимост в Каталуня

zx450y250_2322671Папа Франциск изрази притеснение от движенията за независимост, които се развиват в Каталуня, където през идните месеци e насрочен референдум за самоопределение, съобщи агенция “Франс прес”.

“Всякакво разделение ме притеснява”, заяви главата на Римокатолическата църква в изявление за каталонския ежедневник “Вангардия”, публикувано днес. Папата аржентинец подчерта разликите между бивши колонии, които искат да получат право на самоопределение, като латиноамериканските страни, и сепаратистките движения, подобни на тези в бивша Югославия.

“Очевидно има народи с толкова различни култури, че и с лепило е трудно да ги обединиш. Югославският случай е много ясен, но се питам дали е толкова ясно в други случаи, между други народи които досега са били заедно”, добави той.

“Трябва да се гледа всеки отделен случай. Шотландия, Падания (в Италия – бел.авт.), Каталуня. Има случаи, които биха били справедливи и случаи, които не биха, но към отделянето на една нация без история на принудително обединяване трябва да се подхожда с голямо внимание”, предупреди той.

Шотландците са призовани на 18 септември да се произнесат за независимостта си от Обединеното кралство на референдум, договорен съвместно от Лондон и регионалното правителство. В Каталуня местните власти имат намерение да организират референдум за отделяне на 9 ноември въпреки острото противопоставяне от страна на Мадрид. /Дневник.бг/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>