Памплона (Pamplona)

pamplona-abbaПамплона (на испански Pamplona, на баски Iruña, Ируня) е испански град, административен център на Навара. Разположен е на река Арга, а населението му е 196 836 души към януари 2007.

За баският национализъм, Памплона е историческата столица на Еускал Ерия.

Има 3 университета, летище и се свързва с всички испански провинции чрез автомагистрали.

Градът е голям икономически център, най важните сектори са производствтото на коли (фабрика на Volkswagen Group), енергия (има много аерогенератори), конструктивен материал и производство на хартия.

История

Сегашната Памплона е построена на мястото на баския град Ирунеа (Iruñea). В епохата на римската империя, се е превърнала в град с име Помпаело. Помпаело е основан от Снео Помпейо Магно (Гней Помпей Магнус) в 74 година пр. н. е. Тук генерал Помпейо основава военно селище, което с времето се превръща в Памплона.

Памплона е един от най-древните европейски градове, разположен по поречието на река Арго в Северна Испания. Градчето, основано през 75 г. пр. Хр. от римския пълководец Помпей, е известно с прочутия си фестивал Свети Фермин (от 7 до 14 юли), за който е писал самият Хемингуей. През 1923-а писателят посещава града, за да го опише по-късно в “И изгрява слънце”.

Бикоборската арена “Памплона Турина” се намира близо до градските стени, но до 1893-а борби с бикове са се провеждали и на площада “Пласа Де Кастийо”. Фестивалът Свети Фермин в Памплона е за испанците това, което е карнавалът в Рио за бразилците. След най-кървавата улична фиеста в света всяка година има ранени.

Първоначално Памплона се състояла от три по-малки градчета. Всяко от тях било в постоянна война с останалите, докато кралят на Наваро – Чарлз III, не ги обединил през 1423-а. От трите градчета са запазени църквите „Свети Доминго“, „Свети Ценин“ и “Свети Николас”.

Памплона е известен с фестивала Сан Фермин, който се провежда всяка година в началото на юли и трае девет дни.9-дневният празник е изпълнен с пиене, прекъсвано от всекидневното тичане пред бикове по калдъръмените улици.

Пиршествата в града вървят денонощно. Веселбата е толкова заразителна, че хората не усещат как денят преминава в нощ, а нощта се сменя с ден. Кориди с бикове, балове и концерти, улични фиести, много бира и червено вино потичат по уличките на града.

Фестивалът прави от 250-хилядния град място, в което живеят и се веселят около 1,5 млн. човека. Сан Фермин е светецът, патрон и закрилник на Навара. Хората започват да честват патрона си от края на XVI век. Корените на фестивала обаче са още по-стари – те датират от времето, когато Испания приема християнството.

Традицията да се пускат бикове по улиците на града става известна на света, когато Ърнест Хемингуей я описва в романа си “И изгрява слънце” (“Фиеста”). Веселието е белязано и от немалко трагедии.

Властите в Памплона започват да водят черна статистика на жертвите по време на празненствата още през 1911 г. От бягането пред биковете са загинали общо 14 души.

Население

Населението на града към 2008 е 197 275 жители. В града има и голяма българска общност – 2 326 (на трето място след еквадорската и боливийската).

Представителният футболен отбор на града носи името “Осасуна”. Състезава се в испанската Примера дивисион.

Другият професионален отбор в града е хандбалния “Сан Антонио”, който е два пъти шампион на Испания и веднъж европейски клубен шампион. /Уикипедия

Население: 193 328
Надм. височина: 449 м
Геогр. положение: 42° 68′ сев. ш.
01° 08′ изт. д.
Уеб адрес на града
http://www.pamplona.es/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>