Пазарът на имоти в Испнаия продължава с плавното възстановяване

Снимка: Pixabay

 

 0000218284-article3

Продавачите на имоти в Испания имат все по-реалистични нагласи към пазара и намаляват офертните цени. Експертите виждат в това добър знак за продължаващото възстановяване на пазара, пише онлайн изданието propertywire.com.

Офертните цени на жилищата в Испания се понижават с 0,2% до средните 1 624 евро за кв.м през април спрямо април 2015 г., сочат данните на портала за имоти Fotocasa.

Същевременно последният имотен индекс на правителството показва, че цените се увеличават с 2,4% през първото тримесечие на годината спрямо първото тримесечие на миналата година. Ръстът достига 0,2% спрямо предходния тримесечен период.

През последната година индексът на цените на жилищата на Fotocasa е сравнително стабилен. Вариациите не са повече от 1%, независимо дали във възходяща или в низходяща посока.

От портала прогнозират, че картината на пазара на имоти в Испания ще остане разнородна и през тази година, с разнопосочни движения на цените в отделните региони.

Средната цена на жилищата в Испания се понижи с 45% от пика на пазара, достигнат през 2007 г. В Мурсия например понижението надвишава 50 на сто, във Валенсия почти достига 48%, в Каталуния е 47%, в Мадрид е почти 44%, а в Андалусия – почти 43%.

Правителствените данни показват, че дъното на цените като цяло е достигнато през третото тримесечие на 2014 г. Оттогава е започнал процес на плавно възстановяване, най-видим предимно в столицата и крайбрежните райони.

Цените са се възстановили с почти 10 на сто спрямо най-ниското им ниво на Балеарските острови, следвани от Каталуния с ръст от почти 5% и Мадрид с 4,2%.

Данните за ипотечното кредитиране показват, че обемът на отпуснатите кредити също расте, което означава, че повече хора биха могли да си позволят да закупят собствен дом. През март броят на новоотпуснатите ипотеки почти достига 23 хил., което е с 4,5% повече на годишна база.

Основен двигател на пазара на жилища в Испания обаче е чуждестранното търсене. Данни на Нотариата сочат, че през миналата година то отбелязва ръст от почти 13 на сто. Повече от половината чуждестранни купувачи – 52%, купуват ваканционен имот, докато останалите 48% възнамеряват да живеят в страната.

Най-голямата група чуждестранни купувачи са британците – над една пета от всички, следвани от французите (почти една десета от всички), германците (7,5%), белгийците (6,6%) и италианците (5,5%). Най-популярни сред чуждестранните купувачи са Балеарските острови, Канарските острови, Валенсия, Мурсия и Андалусия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>