Пазарът на имоти в Испания продължава движението на различни скорости

índice

Повечето чужденци през миналата година са придобивали качествени имоти с първокласна локация във вътрешността на страната и по крайбрежието.

Изминалите 12 месеца очертаха още по-ярко разликата между представянето на пазара на жилища, придобивани от местни лица, и пазара за имоти, купувани от чужденци в Испания, твърди Барбара Уд от The Property Finders в годишния си доклад за пазара в Андалусия, цитиран от онлайн изданието Property Community. Според документа регионът има многобройни сектори, които функционират независимо един от друг.

“От една страна имаме пазар на качествени имоти с първокласна локация, който е предпочитан от международните купувачи; от друга е налице по-ниският сегмент на този чуждестранен пазар, гъсто разположените проекти с второстепенна локация и най-накрая, пазара на имоти за самите испанци”, обяснява експертът.

“Въпреки че все още няма данни за цялата година, статистиката до момента показва, че 2012 г. е била още една ужасна година за местния пазар. В същото време обаче броят на чуждестранните купувачи е нараснал, а при излизането на данните за цялата година очаквам този брой да е с 20% над отчетените през 2011 г. нива”, допълва тя.

Повечето чуждестрани купувачи през миналата година са придобивали качествени имоти с първокласна локация във вътрешността на страната и по крайбрежието. Така по-ниският сегмент от пазара остава в криза, като тази отчетлива разлика вероятно ще се запази и през 2013 г.

Уд съветва купувачите да се отнасят предпазливо към официалната статистика за пазара на имоти в Испания, тъй като тя е прословута със своята ненадеждност. През 2008 г. например, когато глобалните пазари на имоти се сринаха, испанското жилищно министерство излезе с данни, че цените в Андалусия са нараснали с 2%, макар на всичко да е било ясно, че пазарът върви надолу от поне две години.

Уд не очаква сериозни промени на пазара на първокласни имоти през 2013 г., като според нея сделките ще се сключват на цени с 30 до 40% под пиковите нива.

По думите й все още има доста продавачи, които не са намалили офертите се значително, но когато го сторят, предложенията им ще са с 30-40% по-ниски. Що се отнася до ниския сегмент на пазара за чужденци, според експерта не е лесно да се разбере точно колко са паднали цените, защото в този сектор има доста слаба активност от срива насам.

“Може би достигаме точката на обрат, когато цените са достатъчно ниски, така че да са изкушителни”, отбелязва Уд. /investor.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>