Пазарът иска повече яснота около Испания

Еврото падна срещу долара днес при задействането на стоп ордери, докато дилърите изчакват за повече яснота около времето когато Испания ще потърси помощ, за да подкрепи нестабилните си финанси.

Евро/долар слезе до 1.2891 преди да се установи на 1.2910. Несигурността около действията на Мадрид държат единната валута в рейнджа между 1.28 и 1.31 след средата на септември, когато ралито се изчерпа при върха от 1.3173.

На пазарите има известно разочарование, че Испания не е поискала финансова помощ през уикенда, въпреки че по-скоро опита на краткосрочно търгуващи спекуланти е причината за днешния спад на еврото. Според дилърите обаче продавачите на евро вероятно бързо ще затворят позициите си, тъй като се очаква Мадрид в крайна сметка да потърси помощ. Основна подкрепа за еврото има около 1.2825, където преминава 200-дневната пълзяща средна.

Официално искане на помощ от Испания ще бъде прието като позитивно за еврото, тъй като то ще отвори вратите за ЕЦБ да активира програмата си по изкупуване на облигации и ще свали разходите на Испания. Според официални лица от еврозоната Испания може да потърси помощ през следващия месец.

Доларът напредна и срещу високодоходните валути, като австралийският долар слезе на 1.0215. Слабостта на азиатските борсови индекси също доведе до предпазливост на пазарите.

Данните през уикенда показаха, че експортът на Китай е нараснал през септември, приблизително два пъти повече отколкото се очакваше, докато вноса също се е подобрил. Това повиши надеждите, че приетите мерки за стимулиране на растежа във втората по големина икономика в света дават резултат.

Днес оповестен доклад в Китай разкри, че инфлацията е в съответствие с пазарните очаквания и имаше малък ефект върху австралийския долар, който е особено чувствителен, тъй като Китай е най-големия пазар за износ на Австралия.

Американският долар, който има навика да нараства, когато апетита на инвеститорите за рискови активи намалява, е стабилен на валутните пазари. Долар/йена остава също без промяна на 78.45.

Многоседмични дъна в сектора на металите

Златото падна до две и половина седмично дъно в понеделник, увеличавайки загубите си от предишната сесия, докато задействането на стоп ордери надхвърли подкрепата от данните за инфлация в Китай, които показаха, че има възможност за нови монетарни стимули.

В петък жълтият метал отчете най-големите дневни загуби за последните повече от два месеца, когато стана ясно, че потребителското доверие в САЩ е нараснало до 5-годишен връх, което увеличи вероятността Федералния резерв да намали последния си рунд от количествени поощрения, чиято цел е да подобрят пазара на труда и да подкрепят растежа.

Индексът на потребителските цени в Китай слезе през септември с 1.9% на годишна основа, което дава огромни възможности за нови монетарти стимули, което пък би подкрепило златото. То обаче остана притиснато и след излизането на данните, тъй като понижението от петък продължи да води до задействане на стоп ордери, което сваляше цената.

Спот цената е 1744 долара за тройунция при спад по-рано до две и половина седмично дъно от 1741 долара. Технически анализатори предполагат, че спада може да се задълбочи към нивата от 1717 долара след пробива на подкрепата при 1747 долара за тройунция.

Положителните данни от САЩ в съчетание с продължаващата несигурност в еврозоната, помогнаха на долара да спре загубите си от последните дни и това постави под натиск деноминираните в долари активи.

Вниманието на пазарите е насочено към Китай, където ще излязат серия данни, включващи и БВП за третото тримесечие, който вероятно ще покаже забавяне на растежа за седмо поредно тримесечие до най-ниски нива след началото на световната финансова криза.

При другите метали среброто, платината и паладиумът също паднаха до многоседмични дъна.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>