Падението на крал Хуан Карлос повлича и монархията в Испания

Image_2875548_126Испанският крал Хуан Карлос направи поредния си гаф, и то навръх рождения си ден, пише “Ел Паис”.

На 5 януари, когато навърши 76 г., той се появи за първи път публично от 21 ноември 2013 г., когато претърпя четвъртата поред операция на бедрото. Хуан Карлос пропусна цял абзац от предварително написаната си реч и няколко пъти обърка думите.

Подпиращ се на патерици, монархът изглеждаше преуморен и дори отегчен. Както миналата година, така и сега той не направи преглед на военния парад в негова чест.

Рафаел Споторно – говорител на двореца “Сарсуела”, оправда това с последствията от операцията, а грешките в речта на монарха – със слабото осветление.

Изглежда обаче, че започналото преди две години падение на краля продължава. Навръх рождения му ден консервативният и поддържащ кралската фамилия в. “Ел Мундо” писа, че 62 на сто от испанците искат той да абдикира и да отстъпи трона на сина си принц Фелипе. Такива са резултатите от организирано по поръчка на изданието допитване.

Поданиците на Хуан Карлос вече не го свързват с образа на спасителя на Испания, който през 1981 г. дори доброволно стана заложник на група военни, опитали да завземат властта с преврат. Явно повечето хора вече не виждат в него символа на прехода от диктатура към демокрация след смъртта на генералисимус Франко.

Стремглавото падение на Хуан Карлос започна преди две години. В началото бе счупване на крак през април 2012 г. То се случи в Ботсуана по време на сафари. И ако това не бе се случило, едва ли испанците щяха да разберат, че кралят е ходил на лов в тази далечна африканска страна. За пътуването стана ясно от разпространена в туитър снимка, на която Хуан Карлос позира заедно с неидентифициран свой познат до убит слон.

Оказа се, че ловът е струвал 44 000 евро на данъкоплатците в иберийското кралство, чиито джобове от 2008 г. отъняват все повече. От леглото си в болницата Хуан Карлос се видя принуден да поиска извинение от сънародниците си и да признае, че е допуснал грешка с пътуването и убийството на слона. Все пак той уточни, че ловът бил платен не от него, а от саудитския милиардер от сирийски произход Мохамед Еяд Каяни.

Само месец по-късно излязоха и пикантни подробности около сафарито в Ботсуана. Италианският в. “Стампа” разкри, че в Африка кралят бил придружаван от германската принцеса Корина цу Зайн-Витгенщайн, която е с 27 години по-млада от него.

Изданието твърдеше, че Хуан Карлос и Корина имат любовна връзка от 2003 г. Нещата стигнали дори дотам, че испанската кралица София излязла от двореца “Сарсуела” и се нанесла в самостоятелно жилище наблизо. А от 2006 г. немската принцеса често пътува с Хуан Карлос в чужбина. Тя го придружила при официалните му визити в Германия и Саудитска Арабия. В арабското кралство тя дори била приета с всички полагащи се за първа дама почести.

Точно година по-късно – през април 2013 г., Хуан Карлос се сгромоляса окончателно в очите на сънародниците си. Тогава втората му дъщеря, инфанта Кристина, бе привикана в съда в Палма де Майорка. Тя бе разпитана във връзка с източване на 6 милиона евро от неправителствената организация “Ноос”, ръководена от съпруга , бившия хандбалист Иняки Урдангарин. Кралският зет е разследван по тази афера от 2001 г. По тази причина той е персона нон грата на сбирките на кралската фамилия, а напоследък отсъства и от семейните снимки.

Няколко месеца по-късно обвиненията бяха свалени от Кристина. Доверието в кралския двор обаче вероятно вече е окончателно сринато. Дори хуанкарлистите, както наричат най-заклетите симпатизанти на краля, се съмняват в неговата способност да управлява страната. Още повече Испания страда от тежка криза и от рекордната безработица, наближаваща 30 на сто.

Освен за абдикация напоследък често се споменава и за връщане на републиката, ликвидирана окончателно с победата на Франко през 1939 г. в гражданската война. Това твърди пред в. “Индипендънт” Исобело Ереро, отговарящ за политическата стратегия на Обединената левица. Това е коалицията, събрала най-яростните врагове на монархията. “Хората вече не виждат в Обединената левица преносители на чумата или на комунизма. Дните на монархията са преброени. Не й давам повече от 10 години”, допълва Ереро. (24 часа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>