Павлина Желева Свидетелство за съдимост по имейл в чужбина

Image_4140040_407Българите, живеещи в чужбина, да не чакат с дни за свидетелство за съдимост, а то да се изпраща в консулствата и посолствата ни по електронен път. Това предлага Министерството на правосъдието да се запише в наредба.

Получаването на документа във всяко представителство на България по света ще отнема един час, а държавата ще си спести разходи, твърдят от ведомството.

За целта човек трябва да отиде в посолството и да подаде заявление за издаване на свидетелство за съдимост и да представи акт за раждане (вече ще се допуска и нотариално заверено копие). След това служител ще сканира документите и ще ги праща по имейла в България. От Централното бюро за съдимост в София ще изпращат свидетелството по електронната поща, а в посолството само ще го разпечатват и заверяват.

Процедурата е съгласувана с Министерството на външните работи и няма пречка да стане факт веднага след като изтекат двете седмици за обществено обсъждане на промените в наредбата. За това е достатъчно само подпис от правосъдната министърка Зинаида Златанова.

В момента българите, които живеят у нас и нямат присъди, също могат да си вадят свидетелство за съдимост по електронен път.

С промени в същата наредба се дава право на съда, прокуратурата и МВР директно да проверяват дали някой е осъждан или не, а да не пишат до ЦБС. Така ще се спестят близо 2,5 млн. листове хартия. /Източник: Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>