Още един кораб на собственика на “Св. Николай” е задържан


Още един кораб, опериран от Дойчин Дойчев, е задържан в чуждо пристанище. Този път проблемите са за “Св. Георги” и според информациите нямат нищо общо със задържания кокаин в Испания. Плавателният съд е задържан в Истанбул заради неплатени сметки за гориво, съобщи сайтът maritime.bg. От “Морска администрация” потвърдиха новината, като уточниха, че става дума за стандартна процедура. Моряците в случая не са арестувани.

Както и “Св. Николай”, “Св. Георги” също е със сменено име. Бившето е “Варна 5″. Корабът е идентичен на задържания с 3 тона кокаин, затова се предполага, че и екипажът му е долу- горе със същата численост. На “Св. Николай” имаше 21 български моряци, които са задържани за наркотика в Испания. За кораба в Истанбул се разбра от думи на самия Дойчев, който в първите дни след разкриването на кокаина в Испания спомена, че идва от турския град, където е уреждал някакви въпроси около другия си плавателен съд.

Междувременно Дойчин Дойчев отново беше прибран в ареста след кратък престой на свобода в петък вечерта. В събота се разбра, че на него и на 37-годишния строителен предприемач Руслан Колев е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Двамата са задържани за 72 часа, които изтичат днес вечерта. Дойчев беше пуснат на свобода в петък с указание да се яви в събота в ГДБОП, но часове по-късно е взет от дома му и отведен в София. По последна информация третият задържан – Христо Христов, е на свобода. “Христо е набирал екипажа, той е с чисто криминално минало, има контакти в Бургас и Варна в средите на моряците”, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за “24 часа”. За Колев той коментира, че си е осигурил добър стандарт на живот. МВР шефът каза още, че за част от задържаните има данни, че са имали комуникация и с Иван Тодоров-Доктора, и с Евелин Банев-Брендо.

Справка във фирмените регистри показва, че Руслан Колев е съдружник с друго лице във фирма “Крос-Инвест Билд” ООД. Тя се занимава с разностранни дейности – от покупко-продажба на стоки, през консултантски, маркетинг, туристически и импресарски услуги, сделки с интелектуална собственост, строеж или обзавеждане на недвижими имоти и др. Финансовият отчет на фирмата за 2011 г. показва, че тя е на загуба от 76 хил. лв.

Тази седмица в Мадрид предстоят разпити на българите, задържани в Испания. Вътрешният министър Цветан Цветанов ще пътува специално, за да обсъжда случая с испанския си колега. Според maritime.bg моряците са се свързали с близките си, но успели само да кажат, че са добре и че са били разпитани. Повечето от тях не са получавали заплати от месеци. За това се говори от задържането на кораба миналата седмица. Съпругата на един от екипажа се оплаква, че когато се обадила да търси парите, служителите на Дойчев й казали: “И Бойко Борисов да се обади, пари няма!”.

ПОДОЗРИТЕЛНО

Роднини на моряци от екипажа от Бургас твърдят, че преки договори са били сключвани с другата небезизвестна компания на Дойчин Дойчев – “Борд Марин”. Чрез нея той беше мениджър на кораба “Елена”, на борда на който моряк уби двама души и рани капитана при мистериозни обстоятелства. Впоследствие на “Елена” бяха открити незаконни цигари, а според Цветанов е имало и съмнения, че превозва наркотици.

Близки твърдят, че преди задържането някои от моряците на “Св. Николай” са изказали съмнения за ситуацията на борда. Според хора от борда “Св. Николай” постоянно се криел и плавал празен между портовете, предава maritime.bg. Според испанските медии на кораба не е имало друг товар освен 3-те тона кокаин.
segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>