Очаква се 1% ръст в БВП на Испания през второто тримесечие на 2015 г.

spanish_flag_jpg_800x600_crop_q85Темпът на възстановяване на икономиката на Испания продължава да се забързва, като новата оценка на Централната банка предполага, че икономиката е нараснала с 1% през второто тримесечие на годината, което е най-бързият темп на нарастване за последните 8 години, коментира Бул Тренд Трейдър.

Окуражена от най-новите данни, Банката на Испания повиши прогнозата си за растежа за цялата година до 3,1% и прогнозира, че “плаващият подем” ще продължи и догодина. Банката отбеляза добрите финансови условия за бизнеса, както и “нарасналото доверие” на испанските домакинства, които се облагодетелстват от по-високите заплати, по-ниските цени на петрола и данъчната реформа на правителството.

Жилищният сектор също показва признаци на “започнало възстановяване”. Последната демонстрация на сила на испанската икономика предлага добре дошъл тласък за правителството на Мариано Рахой, който се надява да спечели втори мандат като министър-председател по-късно през годината. Проучванията сочат, че управляващата Народна партия още веднъж се очертава да бъде най-голямата партия в парламента, но ще бъде на косъм от постигането на абсолютното мнозинство, на което се радва в момента.

Политическите стратези се надяват да спечелят обратно недоволните избиратели, изтъквайки ускореното икономическо възстановяване на страната и измествайки позицията на правителството далеч от строгите икономии в посока към намаляване на данъците и увеличаване на разходите.

Миналата година правителството прие данъчна реформа, която включваше съкращения на най-високите нива на доходите и корпоративните данъци. В изявлението си миналата седмица Рахой намекна, че правителството може да разхлаби допълнително фискалната си позиция като част от предложението за бюджет, което трябва да бъде представено преди края на септември, точно навреме за изборите.

„Ако събирането на приходите го позволи, не изключвам да бъдат направени още неща”, заяви той пред партийните лидери.

Освен по-нататъшните намаления на данъците, според доклади правителството обмисля възможността за увеличаване на заплащането в публичния сектор, например чрез пълното възстановяване на коледната надбавка на държавните служители в страната.

Финансовият министър Кристобал Монторо заяви пред парламента тази седмица, че намерението на правителството е да компенсира всички граждани за усилията, направени през последните години. Този подход ще включва испанските държавни служители. /infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>