От 31 януари се улеснява преносът на течности в самолети в ЕС

air1-460x250От 31 януари влиза в сила една от първите стъпки на Европейския съюз за премахване на рестрикциите по отношение на преноса на течности във въздушния транспорт. Улеснява се преносът на течности, аерозоли и гелове, закупeни на различни етапи от пътуването на територията на летище в Европейския съюз или на борда на самолет, в ръчния багаж по време на полет, съобщиха от Летище София.

Съществуващото сега разрешение за пренасяне като ръчен багаж на течности, аерозоли и гелове от безмитно-валутната търговия, закупени от което и да е летище или авиокомпания, се запазва като изискване, но се разширява на практика като територия. От 31 януари вече всички летища в ЕС трябва да са оборудвани със специалните скенери за течности и навсякъде ще се прилагат изискванията, уточниха за “Български новини” от пресслужбата на летище София.

Остава разпоредбата, че закупените стоки от безмитно-валутната търговия и касовите бележки трябва да бъдат запечатани в плик за сигурност с червена линия в момента на продажбата. Пликът не трябва да бъде отварян до пристигането на крайния пункт.

Много важно е изискванията да се спазват при полети с прекачване, тъй като в момента там възникват проблеми, обръщат внимание летищните власти.

Напомняме на пътниците, които пътуват с прекачване, да спазват стриктно изискванията за опаковане на закупените от летището и на борда на самолетите стоки, за да им бъде гарантирано, че няма да ги конфискуват при прекачването на следващото летище, специално подчертаха за “Български новини” от пресслужбата на летището. Все още има пътници, които не знаят, че трябва да уведомяват изрично, че ще се прекачват. Те смятат, че е достатъчно покупките им от магазините  след граничната проверка да бъдат сложени в обикновен плик с логото на Летище София. Естествено на следващото летище им конфискуват закупеното, предупредиха експертите.

Ако полетът е с прекачване, задължително условие е в момента на закупуване на стоката покупката и касовата бележка да бъдат запечатани в специален плик с червен кант. Само така окомплектовани те се сканират на пунктовете за проверка на пътници и ръчен багаж на всяко летище до достигане на крайната точка на пътуването. Целостта на опаковката не трябва да се нарушава по време на цялото пътуване. Служителите по сигурността на летищата могат да поискат отваряне на плика при необходимост от допълнителна проверка. В такъв случай трябва изрично да бъдат уведомени от пътниците, че полетът е с прекачване. След допълнителната проверка покупката и касовата бележка трябва да бъдат запечатани отново в нов плик според изискванията. Ако това не бъде спазено, покупката ще бъде иззета при следващата проверка за сигурност на летището, на което се извършва прекачване по пътя към крайната дестинация.

Нововъведената мярка не отменя съществуващите от 2006 г. изисквания за сигурност, прилагани на територията на европейските летища относно преноса на течности, аерозоли и гелове в ръчен багаж.  | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>