От април Европейската комисия засилва борбата с „черния пазар” на труда

trabajadores-de-la-construccinПрез април Европейската комисия ще предложи европейска платформа за предотвратяване и намаляване на незаконната заетост в страните-членки на ЕС, което ще подобри сътрудничеството между инспекциите по труда и на правоприлагащите органи в цяла Европа, съобщи европейският комисар по заетостта Ласло Андор.

Европейската комисия е загрижена от високото ниво на разпространение на недекларирания труд в ЕС. Всеки десети европейски гражданин е закупил през миналата година стоки или услуги, които са продукт на работа „на черно”, сочи проучване на Евробарометър, оповестено от Европейската комисия.

11% от анкетираните в ЕС са отговорили положително, че са ползвали стоки и услуги, за които има силни подозрения, че са без начислен ДДС и в резултат на незаконна заетост. Най-високите стойности по този показател са отчетени в Гърция – 30%, Холандия – 29%, Латвия – 28% и Дания – 23%. В Кипър ползвалите услуги и продукти от недеклариран труд са 16%.

32% от европейските граждани са заявили, че лично познават хора, които работят без да декларират доходите или част от доходите си. Такъв отговор са дали 54% от гърците и 39% от кипърците, като в Кипър увеличението е с 4% в сравнение с предишното проучване. 37% от анкетираните в Кипър смятат, че една от основните причини за прибягването до недеклариран труд е липсата на контрол от страна на компетентните органи.

Най-широко използваните услуги, където процъфтява черният пазар на труда, са дейностите по ремонт /30%/, ремонт на автомобили /10%/, почистване на къщи /10%/, обучение /10%/, поддържане на градини /10%/, сервитьори /10%/.

“Грандиозно увеличение” на търсенето на недеклариран труд се наблюдава в Кипър, Гърция, Малта и Словения, отбелязва и докладът за заетостта и социалното развитие на Европа през 2013 г. По-високата безработица и растящата бедност са увеличили даването на заплатите „в плик”.

Резултатите и проблемите, установени при проучването, ще бъдат разгледани от Европейската комисия през апрли. Тя предвижда да постави началото на европейска платформа за ефективно справяне с проблема с недекларирания труд, като укрепи сътрудничеството между държавите-членки. Сред мерките, които могат да помогнат в тази борба, са стимули за формализиране на недекларирани дейности, като например опростяване на административните процедури, преките данъчни стимули за купувачи, провеждането на кампании за повишаване на осведомеността, както и по-строги санкции.

Недекларираният труд излага не само работниците на небезопасни условия на труд и намалява доходите им, но също така и лишава правителствата от приходи и подкопава нашите системи за социална закрила”, заяви европейският комисар по заетостта Ласло Андор.

Според него държавите-членки трябва да прилагат политики, с които да стимулират превръщането на недекларирания труд в редовна заетост, както и да работят в по-тясно сътрудничество помежду си в борбата с този бич. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>