Остров Майорка – раят в Средиземно море

BIG_Pama_137465243761779Остров Майорка е истинско райско кътче. Неговите дълги плажни ивици и живописни скалисти брегове привличат стотици хиляди туристи всяка година. Майорка заслужава да бъде посетена поне веднъж в живота не просто като място за плаж, а като дестинация, наситена с история, прекрасна архитектура, невероятни природни забележителности и гледки.

От рубриката на Az-jenata.bg “Знаете ли, че…?” ще ви запознаем с някои много любопитни факти за красотата и историята на Майорка.

1. Името на острова идва от латинската фраза „insula maior“, което означава буквално „големият остров“. Майорка е най-големият от Балеарските острови и най-големият остров, влизащ в отвъд континенталната територия на Испания. Постепенно фразата се съкращава при изговор и така остава името Майорка.

2. Островът се обитава от хора още 7000 г. пр. Хр. Поради стратегическото си местоположение в средата на Средиземно море, много армии са се опитвали да атакуват Майорка по вода през вековете. През 123 г. пр. Хр. римляните се опитали да завладеят острова. Най-известното нашествие е това на император Хайме от Арагон през 1229 година, което дава и началото на Майорка такава, каквато я познаваме днес.

3. Туризмът е най-широко застъпеният поминък на острова. Той се развива още от края на 19 век и началото на 20-ти. През 20-те години на миналия век Майорка е приютявала световни знаменитости като Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър, които обожавали да отсядат на острова.

Австрийската принцеса Сиси също била сред почитателките на Майорка и винаги, когато имала време, отсядала там. Масовият туризъм, който е характерен в наши дни поставя началото си през 50-те години на 20 век.

 

По публикацията работи: Михаела Лазарова

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>