България – Освобождаването от здравни вноски при по – дълъг престой в чужбина се улеснява

imagesБългарските граждани, които пребивават в чужбина повече от 183 дни в годината, ще могат да се освобождават от плащането на здравни вноски не само с предварително подадена декларация в НАП, а и впоследствие.

Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, одобрени днес от правителството.

Друг текст урежда възможността да се осигуряват за здраве и съпрузите на хора от свободни професии, тютюнопроизводители и земеделски производители.

Неработещите съпрузи на самоосигуряващите се досега бяха “пропуснати” в законодателството.

Промените са част от правителствения законопроект за изменение на Закона за ДДС, мотивиран с нуждите за повече улеснения за бизнеса, заедно с който се предлагат корекции и в други закони.

В Закона за хазарта кабинетът предлага улеснения при лицензирането на организаторите на хазартни игри, когато са инвеститори от страна извън ЕС.

Ако текстовете бъдат приети от Народното събрание, ще отпадне изискването за поне 10 млн. долара инвестиции и поне 500 работни места за издаването на лиценз. Мотивът е, че сегашното ограничение е сериозна пречка пред лицензирането.

Търговските вериги ще имат право да предават на Националната агенция за приходите информацията от касовите апарати наведнъж, а не да регистрират всяко устройство поотделно, предвиждат предлаганите от кабинета промени.

Със специални текстове в закона се въвежда понятието ”интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност”.

Това, според правителството, ще намали разходите на големите търговци по отчитането на продажбите и ще им създаде правна сигурност, когато прилагат модерни технологии в  тази дейност.

Нововъведение за петролните бази е да извършват плащанията само по банков път, да разполагат със собствена измервателна система на горивата и да подават на НАП данни за движението на горивата./Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>