Опашки и изнервени граждани при гласуването в чужбина

votar-1В някои от по-големите столици пред избирателните секции са се образували дълги опашки, където избирателите са чакали по няколко часа.

Повече от 220 избирателни секции в 57 държави отвориха врати, за да дадат възможност на българите в чужбина да гласуват на тазгодишните парламентарни избори.

Вчера до 22 часа българско време 108 000 български граждани са упражнили правото си на глас зад граници, като най-много от тях са в Турция – повече от 63 000 души, предаде “Дарикнюз“.

10 000 са отишли до урните в Испания и 4 900 във Великобритания.

3400 са гласували в Кипър, 3200 в Белгия, 2900 в Гърция, 2800 във Франция, 1900 в Германия, а в съседните Македония и Сърбия са съответно 600 и 100.

В някои от по-големите столици пред избирателните секции са се образували дълги опашки, където избирателите са чакали по няколко часа
.

Сред тях са Лондон, Париж, Виена, Атина, Мюнхен и на много места в Турция.

Част от причината за това е допълнително вписване в избирателните списъци на гласуващите, които не са подали предварително заявления.

Хората в Атина са чакали два часа и половина на улицата, за да упражнят правото си на глас, а много българи са се отказали да гласуват, след като са видели опашките, предаде Би Ти Ви.

Още сутринта в Лондон се е образувала опашка от над 1000 души, които са искали да упражнят правото си на глас.

Великобритания е една от държавите с най-много разкрити задгранични секции. Общо за страната те са 11. Останалите градове, в които българите гласуват са Абърдийн, Бирмингам, Глазгоу, Единбург, Колчестър, Манчестър, Норич, Чатъм и Честър.

Последните секции, които затвориха врати, са трите секции в Калифорния, Северна Америка, където гласуването продължи до 4 часа сутринта българско време. /vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>