ООН призова Испания да не осъжда каталунските сепаратисти по обвиненията в бунт

Снимка: Архив Ройтерс

0000260627-article3

 Ако Испания осъди каталунските сепаратисти по обвиненията в бунт, това може да се счита за погазване на свободата на словото. Такова опасение изрази днес високопоставен представител на ООН, цитиран от ДПА.

Обвиненията в бунт заради проведения през октомври референдум за независимост на Каталуния, който Мадрид обяви за противоконституционен, може да доведат до присъди от по 30 години затвор.

“Съдебните производства по обвинения в “бунт”, които могат да доведат до излежаване на дълги присъди в затвора, пораждат сериозна опасност” за свободата на словото, дори ако казаното е спорно и смущаващо. Това гласи изявление на специалния докладчик на ООН по въпросите на свободата на мнение и изразяване Дейвид Кей.

“Свободата на изразяването е крайъгълен камък във всяко свободно и демократично общество и ще остане такъв дълго след като сегашните политически полемики утихнат”, добави той.

Кей изрази опасение, че обвиненията в бунт за действия, които не включват насилие или подтикване към насилие, може да нарушат правата на обществото да изразява несъгласие и да протестира срещу държавните политики. /БТА/

По статията работи: Ралица Пейчева
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>