Онлайн консул ще пази българите зад граница

Външното министерство ще предпазва българите зад граница от неволни грешки и груби нарушения на чуждите закони чрез нова услуга, наречена онлайн консул. Това съобщиха вчера за „Монитор” от ведомството на Николай Младенов. Мярката се въвежда, след като наш сънародник прекара 18 дни в хърватски затвор заради прибрана от плаж черупка от защитен в страната вид мида.

„Предстои сайтът на МВнР да бъде изцяло променен и информацията, която касае пътуващите, да стане по-пълна и прегледна. Засега ако ви се наложи да пътувате, просто намирате дадената мисия в сайта на външното министерство, след това търсите информация за пътуващия – какви са условията, какви са пътищата, какви такси трябва да плащате, за какво могат да ви санкционират”, обясни говорителят на ведомството Весела Чернева.

По думите й до края на следващата седмица сънародниците ни вече ще разполагат с пълната информация за страната, в която възнамеряват да пътуват. За целта всеки от тях ще трябва да се регистрира в обновения сайт на министерството – да впише имената си, държавата и целта на пътуването, както и да посочи имейла си.

Данните ще са напълно защитени, твърдят още от ведомството на Младенов. В момента се провеждат последни тестове на системата. Очаква се и становището на Комисията за защита на личните данни, преди онлайн консулите да заработят. След като това стане, всеки българин ще получи на мейла си пълната информация за държавата, в която ще пребивава лично или служебно.

Другото удобство на онлайн услугата е, че по този начин консулът ще може да реагира светкавично на място, ако българин изпадне в беда. Във Външно пък ще разполагат с информация дали на сънародника ни е оказана адекватна помощ. Обновяването на сайта на МВнР е част от цялостната стратегия на дипломат №1 Николай Младенов за въвеждането на електронно обслужване на българите зад граница, като това ще

Оптимизира дейността на дипломатите и ще спести много време на хората. „Бъдещето на електронната администрация е неизбежно и всяка съпротива срещу него е безсмислена. Това, в което съм сигурен, е, че в това министерство никога вече няма да влезе технически неграмотен човек”, зарече се през пролетта Младенов. Тогава той обеща, че през септември ще стартира следващият важен етап в процеса на въвеждане на електронното управление, като системата ще бъде тествана в консулските служби.

„Идеята е гражданите да бъдат обслужвани бързо и качествено, да се елиминират рисковете от евентуални злоупотреби, както и да се облекчи работата на консулствата”, обясни външният министър. Електронната система, която ще обхване консулските служби, ще стартира месец след пускането на обновения сайт на министерството и въвеждането на онлайн консулите. БЛИЦ

blitz.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>